Doelpuntenmaker Erik Falkenburg springt aangever Abdenasser El Khayati in de armen

Kansen verprutsend AZ thuis onderuit tegen ADO Den Haag

AZ heeft in de strijd om de derde plaats in de eredivisie - de positie die nu in handen is van Feyenoord - een pijnlijke thuisnederlaag geleden. In Alkmaar kreeg de ploeg die met 27 punten (acht zeges, drie remises en één verliespartij) in 2019 het succesvolst is in de eredivisie, tegen ADO Den Haag een 3-2 nederlaag te slikken, waarbij het venijn in de staart bleek te zitten.

AZ wenste er geen gras over laten groeien in eigen huis en zocht meteen de aanval op. De kansen regen zich ook aaneen, maar ADO-doelman Robert Zwinkels lag dwars bij uitgelezen kansen voor Oussama Idrissi en Guus Til en die ene keer dat hij onder een bal door liep kopte Ron Vlaar net even te hoog.

AZ-aanvoerder Ron Vlaar baalt na zijn gemist kopkans

De 71% balbezit en acht schoten op het vijandelijke doel hadden AZ in het eerste kwartier geen doelpunten opgeleverd en ook de dribbel van Mats Seuntjes, die vier Hagenaars in de luren legde, kreeg niet de afronding die het verdiende.

Kopballen

De deksel op de neus kon haast niet uitblijven en die kwam er in de 32ste minuut ook, toen Erik Falkenburg na de hoekschop van Abdenasser El Khayati koppend de 0-1 liet aantekenen. Twee minuten later legde de doelpuntenmaker na een counter aan met rechts, maar deze keer kon AZ-keeper Marco Bizot redding brengen.

AZ-verdediger Jonas Svensson komt letterlijk tekort om de kopbal van Erik Falkenburg te keren

De sluitpost was echter kansloos toen Falkenburg kort na rust opnieuw de bal op zijn hoofd kreeg, weer op aangegeven van El Khayati. Kansen op een snelle aansluitingstreffer waren er voor Calvin Stengs en Jonas Svensson, maar de eerste stuitte op Zwinkels en de tweede kopte over.

Een doelpunt van invaller Bjørn Johnsen, vorig seizoen nog met negentien competitiegoals de clubtopscorer bij ADO den Haag, werd afgekeurd omdat hij eerst Tom Beugelsdijk omver had getrokken. Diezelfde ADO-verdediger kwam goed weg bij een overtreding op Seuntjes. Scheidsrechter Björn Kuipers haalde slechts de gele kaart tevoorschijn.

Knullig balverlies

In het restant van de wedstrijd kreeg ADO kansen op meer, maar ook Zwinkels moest enkele keren handelend optreden. Hij leek alleen op de inzet van Albert Gudmundsson, de andere aanvallende wissel aan AZ-zijde, geen antwoord te hebben.

ADO-doelman Robert Zwinkels kan de 2-2 van Albert Gudmundsson (rechts) niet voorkomen

Tot de blessuretijd. Na knullig balverlies van Sheraldo Becker kon Adam Maher de bal nog één keer voor slingeren en sloeg Gudmundsson andermaal toe.

AZ opende de jacht naar nog meer, maar kwam van een koude kermis thuis. De balende Becker poetste zijn flater van even daarvoor weg door de 2-3 op het scorebord te schieten. Daarmee kwam voor AZ, dat maar liefst 35 schoten op het Haagse doel had afgevuurd en 70 procent balbezit had, een eind aan de ongeslagen reeks die op zes duels blijft steken.