Het Utrechtse provinciehuis
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Formatie nieuw provinciebestuur Utrecht slaat linksaf

Het nieuwe bestuur van de provincie Utrecht lijkt een links karakter te krijgen. Vijf partijen praten verder over een college van Gedeputeerde Staten. Het gaat om GroenLinks, D66, CDA, PvdA en de ChristenUnie.

Op advies van de informateur Bram van Ojik moet de VVD vanaf de zijlijn toekijken. De VVD haalde net als de grootste partij GroenLinks acht zetels. De liberalen zitten nog in de huidige coalitie samen met D66, CDA en GroenLinks, maar de tweede partij van de provincie kan in het nieuwe bestuur vervangen worden door de PvdA en de ChristenUnie.

In een eerder stadium viel de grote winnaar van de afgelopen verkiezingen Forum voor Democratie al af.

Meerderheid met CDA

GroenLinks, D66, PvdA en de ChristenUnie liggen volgens de informateur dicht op een lijn voor een groene en progressieve coalitie. Deze vier partijen willen met het CDA graag een meerderheid vormen maar de christendemocraten willen liever samenwerken met de VVD, schrijft RTV Utrecht.

De informateur gaat nu kijken of de vier partijen met het CDA eruit kunnen komen. Mocht dit niet lukken, dan start er een verkenning waarbij de christendemocraten worden ingeruild voor de VVD. En als dat plan niet lukt komen de SP en Partij voor de Dieren in beeld.

Advertentie via Ster.nl