Akkoord over brexit-uitstel van zes maanden: 'Verspil deze tijd niet'

time icon Aangepast
EPA

Na een urenlange top in Brussel zijn de EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk het eens geworden over een nieuwe brexit-datum. Voor 31 oktober moet het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zijn geregeld.

Er werd door de 27 EU-leiders tot aan het begin van de nacht vergaderd over de nieuwe datum. Een paar uur later ging de Britse premier May akkoord met het voorstel.

Met het uitstel van zes maanden heeft May de uitkomst waarvoor ze naar Brussel kwam. Ze krijgt zo meer tijd om de brexit-deal door haar parlement te loodsen.

Correspondent Thomas Spekschoor legt uit wat het uitstel precies betekent:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'No-deal-brexit hing als donkere wolk boven Brussel'

Zonder uitstel hadden de Britten vrijdag zonder deal uit de EU moeten stappen. Wel moet het Verenigd Koninkrijk in de overeenkomst meedoen aan de Europese verkiezingen volgende maand. Anders is de brexit al op 1 juni.

De afspraken die vannacht gemaakt zijn tussen premier May en de regeringsleiders van de 27 andere EU-lidstaten zijn hier zwart-op-wit terug te lezen. De belangrijkste punten:

- De EU en het VK zijn overeengekomen dat de brexit wordt verlengd tot 31 oktober. Als de eerder gesloten uittredingsovereenkomst voor die tijd wordt geratificeerd door beide partijen dan verlaat het VK de EU op de eerste dag van de maand na ratificatie.

- De Britten moeten meedoen aan de Europese Verkiezingen, tenzij ze voor 23 mei de uittredingsovereenkomst hebben geratificeerd. Is er geen akkoord en doen ze toch niet mee aan de verkiezingen, dan moeten ze er op 1 juni uit.

- Het uitstel betekent niet dat er opnieuw wordt onderhandeld over de eerder overeengekomen uittredingsovereenkomst.

- Tijdens het uitstel kan er niet onderhandeld worden over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK, maar als het VK stappen zet wil de Europese Raad overwegen om de politieke verklaring over de toekomstige relatie aan te passen.

- De Europese Raad tekent aan dat gedurende het uitstel het Verenigd Koninkrijk een lidstaat blijft met alle rechten en plichten en dat het VK te allen tijde kan besluiten om artikel 50 in te trekken.

- De EU verwacht dat het VK zich opstelt als verantwoordelijk lid en het besluitvormingsproces in de EU niet traineert of blokkeert.

- De Europese Raad zal in juni de vorderingen in het brexit-proces bespreken.

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad was tevreden met het akkoord. "Deze deal is net zo flexibel als ik had gedacht", zei hij. Tusk waarschuwde de Britten nog wel: "Verspil deze tijd niet".

May zei in een persconferentie dat ze met pijn in het hart haar handtekening onder de verlenging zette. Ze benadrukte nog steeds zo snel mogelijk de EU te willen verlaten. Als het kan voor 22 mei, zodat het Verenigd Koninkrijk niet hoeft mee te doen aan de Europese verkiezingen. "We moeten hard blijven werken. De komende weken worden niet makkelijk."

May reageerde na afloop op de overeenkomst:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Akkoord over brexit-uitstel tot uiterlijk eind oktober

Europese Commissie-voorzitter Juncker benadrukte dat een no-deal-brexit "een complete ramp" zou zijn geweest. "We zullen er alles aan doen om dat te voorkomen."

Voorwaarden

In aanloop naar de Brusselse top was al wel bekend dat de Europese regeringsleiders bereid waren May extra tijd te gunnen onder een aantal strikte voorwaarden.

De EU-leiders waren onderling vooral verdeeld over hoe strikt die voorwaarden precies moesten zijn. En dan met name over de lengte van het uitstel dat de Britten konden krijgen.

Zo wilde de Franse president Macron slechts een beperkte verlenging. Hij pleitte voor een uitstel van de brexit tot 30 juni en niet later, zodat de druk op de Britse politiek maximaal bleef om tot een oplossing te komen.

Hij ging toch akkoord met langere uitstel om "de eenheid in de EU te waarborgen".

STER Reclame