Een laag ijs beschermt de bloesemknoppen van fruitbomen in de Betuwe
NOS Nieuws

Nachtvorst verwacht, fruittelers bereiden zich voor

Fruittelers nemen maatregelen tegen de vorst die komende nacht verwacht wordt. Met vuurpotten, speciale antivorst-apparaten, het aanbrengen van een beschermend ijslaagje en het plaatsen van kappen boven boomgaarden proberen telers de vorst te weren.

Koude nachten hebben de afgelopen tijd al problemen veroorzaakt, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Bij een bepaald soort kersen, die erg gevoelig is voor vorstschade, is op sommige plekken bijna driekwart van de toekomstige oogst beschadigd.

Uit elkaar getrokken kersen

Ook de overgang van vrij warm naar koeler weer bemoeilijkt de kersenteelt. Door de abrupte temperatuurverschillen worden de kersen uit elkaar getrokken, wat het lastiger maakt om insecten te bestrijden.

Volgens de branchevereniging worden bij de teelt van pruimen weinig problemen verwacht, mede doordat er een rijke bloei is geweest.

Het is niet uitzonderlijk dat het in deze tijd van het jaar vriest. Telers proberen de bloesem te beschermen, want als de knoppen kapotvriezen, loopt de schade al snel in de tienduizenden euro's.

Normaal gesproken is de kou in de nacht na 15 mei uit de lucht. De kans op nachtvorst neemt na die datum zienderogen af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl