Het vliegveld van Tripoli is verlaten na het bombardement van gisteren AFP

De VN eist een onmiddellijk staakt-het-vuren in Libië na de luchtaanval gisteren op het enige overgebleven vliegveld van de hoofdstad Tripoli. Secretaris-generaal António Guterres wil dat de strijdende partijen zo snel mogelijk gaan praten over een politieke oplossing.

Inmiddels zitten duizenden mensen in de buitenwijken van Tripoli klem tussen het leger van de internationaal erkende regering aan de ene kant en de troepen van generaal Haftar aan de andere kant. "Minstens 3000 mensen zijn gevlucht en de verwachting is dat dat er de komende dagen veel meer zullen worden", zegt correspondent Daisy Mohr.

"De VN waarschuwt voor burgerslachtoffers" zegt Mohr. "Als er een wapenstilstand komt, kunnen de gewonden worden geëvacueerd."

Volgens Mohr is de kans dat er gehoor wordt gegeven aan de oproep alleen niet zo groot. "Zo'n oproep is de afgelopen dagen vaker gedaan, maar daar is heel weinig naar geluisterd. Het lijkt wel of Haftar en zijn mannen gewoon doorgaan. Sinds afgelopen donderdag wordt de strijd steeds heviger."

Haftar hunkert naar de macht

De 75-jarige Haftar hunkert al tientallen jaren naar de macht in Libië. Als jonge officier hielp hij 1969 Muamar Kadhafi aan de macht. Hij was een vertrouweling van de dictator, tot de twee in jaren 70 ruzie kregen.

Hij vluchtte naar de VS, woonde daar bijna twee decennia en keerde weer terug naar Libië na de val van Kadhafi in 2011. In de afgelopen jaren lukte het Haftar milities te verenigen en zo zijn eigen leger op te richten, waarmee hij grote delen van het land veroverde.

STER reclame