NOS NieuwsAangepast

Leers: zorg voor asielzoekers werkt goed

Minister Leers voor Immigratie en Asiel is verbaasd over kritiek van gemeenten op de kwaliteit van de medische zorg voor asielzoekers.

Leers vindt dat het systeem naar behoren functioneert. Volgens hem is de toegankelijkheid goed verzorgd en zijn ook de asielzoekers tevreden. "Ik zie geen aanleiding om het hele model te veranderen", zegt Leers.

De tachtig gemeenten met asielzoekerscentra vinden dat er betere afspraken moeten komen over de toegankelijkheid van de huisarts.

Asielzoekers die buiten het spreekuur een dokter willen raadplegen, moeten bellen met een centraal nummer van zorgverzekeraar Menzis. Een telefonist verwijst de asielzoeker verder door. In een aantal gevallen kregen mensen daardoor geen hulp of kwam die te laat.

Tevreden

Vorig jaar overleed een asielzoekster. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzocht haar dood en is kritisch over de manier waarop de zorg nu gaat.

Minister Leers zei dat die affaire hem geschokt heeft en dat hij zijn medeleven heeft betuigd aan de familie. Hij wacht het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl