Syrische vluchtelingen in een kamp in Kilis aan de Turks-Syrische grens ANP

Ouders van Syriëgangers richten een stichting op om hun kinderen en kleinkinderen naar Nederland te halen. Dat zou kunnen door de Nederlandse staat via een juridisch proces te dwingen tot repatriëring, schrijft de Volkskrant.

De stichting, die Achterblijvers gaat heten, wordt op 17 april ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De ouders van ongeveer twintig Syriëgangers hebben zich inmiddels aangesloten.

De krant sprak met Hoessein, die lid is van de stichting. Vorig jaar reisde hij met documentairemaker Sinan Can naar Syrië om zijn dochter en haar twee kinderen op te zoeken. Zijn 16-jarige zoon overleed in het kalifaat tijdens een bombardement. Volgens Hoessein willen Koerden en hulporganisaties graag meewerken. "Maar nu moeten we de politiek zien te overtuigen."

Een gang naar de rechter is volgens hem een mogelijke stap. "Nederland heeft een rapport van de Kinderombudsvrouw naast zich neergelegd en schendt de rechten van het kind. Natuurlijk moeten onze kinderen hier voor de rechter komen voor wat ze daar hebben gedaan en om te voorkomen dat ze hier iets gevaarlijks doen. Maar we willen niet dat onze kleinkinderen, net als de kinderen van NSB'ers 70 jaar geleden, moeten boeten voor de daden van hun ouders."

Veilig gebied

Ouders proberen al langer om hun kinderen en kleinkinderen te repatriëren. Minister Grapperhaus van Justitie onderzoekt samen met de Koerdische autoriteiten of vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen naar veilig gebied kunnen worden gebracht. Eenmaal daar zouden ze zich bij een Nederlands consulaat moeten melden, zodat ze naar Nederland kunnen worden gebracht.

STER reclame