Curlingploeg sluit WK af met tiende plaats Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse curlingmannen hebben het WK in het Canadese Lethbridge afgesloten met een zege en een nederlaag. Oranje, dat al geen kans meer had om zich onder de zes halvefinalisten te scharen, is daardoor als tiende geëindigd.

Nederland begon de slotdag met een 8-7 overwinning op hekkensluiter Zuid-Korea, maar liep in de slotwedstrijd van de groepsfase tegen een 6-5 nederlaag tegen vice-wereldkampioen Canada aan, dat daardoor derde werd.

Oranje sloeg in het duel met de Koreanen, die halverwege nog met 4-3 leidden, pas in het tiende en laatste end toe. Tegen recordkampioen Canada (36 wereldtitels) keek Nederland bij de pauze tegen een 4-2 achterstand aan, maar dit keer slaagden de mannen van bondscoach Shari Leibbrandt er niet in de het tij te keren.

Geen verbetering

Oranje begon het WK met een verrassende zege op olympisch kampioen Amerika en versloeg in de derde wedstrijd ook Europees kampioen Schotland, maar de negen volgende duels leverden nog maar twee overwinningen op: tegen China en Zuid-Korea.

"We hebben weer heel veel geleerd", zegt Leibbrandt, die ondanks de teleurstellingen die de ploeg te verwerken kreeg, toch ook lichtpuntjes ontdekte. "In de laatste wedstrijd hebben we het Canada echt moeilijk kunnen maken. Met Wouter dit jaar voor het eerst op de positie om de laatste steen te gooien, hebben we een hoog niveau weten te behalen. Wouter heeft een paar schitterende laatste stenen gegooid."

Geen A-status

Bij het vorige WK werden de Nederlandse mannen tiende en in 2017 elfde. Van een verbetering van de beste eindklassering is het dus net niet gekomen voor skip Jaap van Dorp, Laurens Hoekman, Wouter Gösgens en Carlo Glasbergen.

Bij een plaats in de topacht hadden de curlers voldaan aan de eisen van NOC*NSF voor de A-status. Het team behoudt wel de huidige financiële steun van de sportkoepel.

Eindstand groepsfase WK curling

winst-verlies
1. Zweden * 11-1
2. Zwitserland * 9-3
3. Canada * 9-3
4. Japan * 9-3
5. Amerika * 8-4
6. Schotland * 8-4
7. Italië 7-5
8. Duitsland 4-8
9. Rusland 4-8
10. Nederland 4-8
11. China 2-10
12. Noorwegen 2-10
13. Zuid-Korea 1-11
* naar halve finales

STER reclame