Hal van het stadhuis in de gemeente Den Haag
NOS Nieuws

Den Haag keert per ongeluk miljoenenbedrag uit aan werklozen

De gemeente Den Haag heeft per ongeluk een totaalbedrag van 2,5 miljoen euro overgemaakt aan mensen die meededen aan een arbeidsproject. Deelnemers hadden recht op een premie van de gemeente, maar door een vergissing kregen ze een veel hoger bedrag.

Bijna zeventig Hagenaars kregen elk tussen de 30.000 en 150.000 euro op hun rekening gestort. Ze deden mee aan het project omdat ze werkloos zijn. Een groot deel van hen leeft volgens De Telegraaf van de bijstand, is dakloos en kampt met verschillende problemen zoals een drugs- of gokverslaving. Ook waren er criminelen bij, schrijft de krant.

"Degenen aan wie de foutieve betalingen zijn verricht, zijn inmiddels benaderd", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Als het geld retour is, zal met spoed het juiste bedrag worden uitbetaald." Volgens De Telegraaf is het nog niet in alle gevallen gelukt om het geld terug te krijgen.

Flinke schuld

De krant sprak met een man die plotseling tienduizenden euro's op zijn bankrekening zag staan. Hij vertelt dat hij een flinke schuld heeft en van het geld één rekening heeft betaald. Toen het geld weer van zijn rekening werd gehaald stond hij meteen rood. Hij heeft het correcte bedrag nog niet overgemaakt gekregen, maar dat zal volgens de gemeentewoordvoerder snel gebeuren.

De gemeente Den Haag gaat onderzoeken hoe de fout heeft kunnen gebeuren, want meerdere personen zouden bij de uitbetaling toestemming moeten geven. Daarnaast zou ook voor elk bedrag boven de 50.000 euro een handtekening van de directie nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl