Jan Roos in 2017 ANP

Journalist en politicus Jan Roos heeft een boete van 750 euro gekregen voor het mishandelen van een 16-jarige jongen op het terras van een café in Bergen. Dat gebeurde in mei vorig jaar. Ook moet hij de jongen 700 euro smartengeld betalen.

De politierechter in Alkmaar acht bewezen dat hij de jongen een klap in zijn gezicht heeft gegeven. Die liep een hersenschudding op en een losse voortand.

In beroep

Volgens Roos zelf wilde hij naar binnen lopen en werd hij toen uitgescholden en bedreigd door een groep jongens. Die scholden hem onder meer uit voor racist en kankerlijer. Ze zouden ook hebben geroepen dat zijn hele gezin eraan zou gaan en dat ze wisten waar hij woonde.

Roos zou gezegd hebben "doe eens normaal, ik zit hier gewoon in mijn eigen woonplaats wat te drinken", waarna de 16-jarige hem fysiek belaagde. Naar eigen zeggen maakte Roos een afwerende beweging waarbij hij de kin van de jongen raakte.

Roos had geen advocaat bij de zaak. Hij zegt zich nu gedwongen te voelen in beroep te gaan, omdat hij zich meer slachtoffer voelt dan dader. Zijn vriendin en een kennis waren getuige van het incident.

STER reclame