Theresa May
NOS NieuwsAangepast

May wil nieuw brexit-uitstel tot 30 juni, Tusk wil 'flexibel' uitstel

De Britse premier May wil opnieuw meer tijd om in eigen land tot een akkoord over de brexit te komen. In een brief aan voorzitter Tusk van de Europese Raad noemt ze als nieuwe datum 30 juni. Dit zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk mogelijk deel moet nemen aan de Europese verkiezingen van eind mei.

Eerder vanochtend werd bekend dat Tusk het VK meer tijd wil geven. Hij legt daartoe vandaag een voorstel op tafel bij de lidstaten, zegt een Europese functionaris.

Tusk is voorstander van een flexibel uitstel ('flextention') van maximaal 12 maanden. Zodra het parlement in Londen met het brexit-akkoord heeft ingestemd, kan het Verenigd Koninkrijk uit de EU stappen. Het uitstel hoeft dus niet een jaar te duren.

Eigenlijk had het VK al vorige week vrijdag moeten vertrekken, maar omdat er maar geen meerderheid in het Lagerhuis is voor de brexit-deal, heeft de Britse regering twee weken extra de tijd gekregen om alsnog een meerderheid achter het akkoord te krijgen. Ook toen had May gevraagd om uitstel tot eind juni.

Eindelijk in gesprek

Bijna drie jaar geleden stemde een kleine meerderheid van de Britse kiezers voor een vertrek uit de EU. Maar pas deze week zijn premier May en oppositieleider Corbyn voor het eerst serieus bij elkaar gaan zitten om te praten over een compromis dat op steun kan rekenen in het Lagerhuis. May noemde haar eerste ontmoeting met Corbyn "constructief", de Labour-leider sprak van een "nuttig" gesprek. Vandaag wordt er verder gepraat.

In haar brief aan Tusk benadrukt May dat de uittredingsovereenkomst met de EU niet zal worden gewijzigd, zoals Brussel ook herhaaldelijk heeft gezegd. Ze hoopt dat een meerderheid van het Lagerhuis er alsnog "snel" mee instemt. De gesprekken met Corbyn en andere parlementariërs richten zich volgens haar vooral "op het raamwerk voor de toekomstige relatie tussen het VK en de EU".

Mocht er in Londen snel een akkoord worden bereikt, schrijft May, dan kan het VK zich nog voor eind mei uit de EU terugtrekken en is deelname aan de Europese verkiezingen niet meer nodig.

Het plan dat Tusk nu op tafel zou willen leggen, heeft alleen kans van slagen als alle lidstaten ermee instemmen. Zo niet, dan verlaat het VK hoe dan ook volgende week vrijdag de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl