De 'walvisgevangenis' bij Nachodka in Rusland, waar orka's en beluga's in kleine bassins opeengepakt worden vastgehouden
NOS NieuwsAangepast

Rusland onder grote druk vanwege 'walvisgevangenis'

De internationale druk op Rusland groeit om bijna honderd orka's en witte dolfijnen (beluga's) vrij te laten, die intussen zeven maanden gevangen worden gehouden in het verre oosten bij Nachodka, in de buurt van Vladivostok. Het was waarschijnlijk de bedoeling om de dieren te verkopen aan waterparken in China.

Vier bedrijven die in verband worden gebracht met de 'walvisgevangenis' zijn inmiddels aangeklaagd voor het overtreden van de visserijwet en dierenmishandeling. Maar ondanks bemoeienis van president Poetin zijn de orka's en dolfijnen nog steeds niet vrijgelaten.

De Franse oceanoloog Jean-Michel Cousteau (zoon van de wereldberoemde Jacques Cousteau) en diverse andere experts hebben vandaag overleg gehad met de Russische minister van Natuur over het lot van de gevangen dieren. Zaterdag gaan ze naar Nachodka om de toestand van dichtbij te bekijken.

Miljoenen dollars

De kleine, afgesloten ruimtes met de orka's en beluga's werden ontdekt door Greenpeace, dat vorig jaar oktober al alarm sloeg. De dieren zijn gevangen in de Zee van Ochotsk, waarschijnlijk met de bedoeling ze door te verkopen aan China. Een orka levert al gauw miljoenen dollars op en een beluga of witte dolfijn is tienduizenden dollars waard.

Op deze beelden is te zien waar de dieren verblijven:

Vrijlating walvissen Rusland steeds dichterbij

Volgens Greenpeace zijn de afgelopen maanden drie witte dolfijnen en een orka verdwenen. De milieuorganisatie denkt dat ze zijn doodgegaan, omdat veel van de dieren problemen hebben met hun gezondheid.

Ook marinebiologen maken zich zorgen over het welzijn van de dieren. Op luchtfoto's is te zien dat zich ijs in en rondom de baden heeft gevormd. Daardoor kunnen de dieren onderkoeld raken. In het wild leggen orka's en witte dolfijnen dagelijks tientallen kilometers af, waardoor ze warm blijven. Dat lukt nu niet.

1,4 miljoen handtekeningen

In Amerika voeren verschillende acteurs en actrices actie voor de vrijlating van de zoogdieren. Pamela Anderson schreef een brief aan Poetin, en Leonardo DiCaprio riep zijn volgers op sociale media op een petitie voor vrijlating te ondertekenen. Daar staan inmiddels ruim 1,4 miljoen handtekeningen onder.

Het vangen van zeezoogdieren zoals orka's en beluga's is in Rusland niet verboden. Door een maas in de wet is dat toegestaan voor 'educatieve doeleinden'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl