NOS Voetbal

Heeft Willem II een sleutelrol in titelstrijd? 'Zeker, dat beseffen we'

Heeft Willem II een sleutelrol in titelstrijd? Koster: 'Zeker, dat beseffen we'

Zowel Ajax als PSV reist de komende weken af naar Tilburg voor een competitiewedstrijd tegen Willem II. Je zou derhalve kunnen zeggen dat de Tilburgers een sleutelrol spelen in de titelstrijd. Trainer Adrie Koster onderschrijft dat.

"We beseffen dat zeker en het is leuk. We doen het op dit moment goed, dat heeft ook te maken met de kwaliteitsinjectie die we hebben gehad in de winterstop", doelt Koster onder meer op de komst van spits Alexander Isak, die al tien doelpunten maakte. "Het is lekker als je de wedstrijden wint."

Aanstaande zondag komt Ajax op bezoek. Op zaterdag 25 april, twee speelronden voor het einde, speelt PSV in Tilburg. En een week later, voor de laatste speeldag, gaat bovendien de bekerfinale tussen Willem II en Ajax.

Het resterende programma van Ajax en PSV, die beide afreizen naar Tilburg

Koster (64) was in het verleden actief bij Ajax én PSV. De laatste jaren van zijn carrière speelde hij in Eindhoven, waar hij kort daarna als jeugdtrainer aan de slag ging. Ruim tien jaar geleden was Koster een klein seizoen hoofdtrainer van Ajax, de club waar hij eveneens in de jeugdopleiding werkte.

Tegen beide ploegen zal Koster zijn stinkende best doen. "Dat weet ik heel zeker", lacht hij. "Je wil elke wedstrijd winnen, zo moet je erin staan. Of dat lukt is wat anders."

Daarnaast kan de zogenaamde kampioensdruk een rol gaan spelen in de duels. "Sommige ploegen vinden het juist leuk om met een bepaalde druk te spelen. Ik zette me als speler onder druk om optimaal te presteren. Als trainer doe je dat ook."

Willem II-trainer Adrie Koster langs de lijn tijdens het duel met FC Emmen

De afgelopen jaren moest Willem II regelmatig vechten tegen degradatie, een strijd die in 2011 en 2013 werd verloren en leidde tot een verblijf van een jaar in de eerste divisie. Maar dit seizoen draait de ploeg uitstekend onder Koster, die bezig is aan zijn eerste jaar in Tilburg en onlangs zijn contract verlengde tot 2021.

De laatste vier duels werden gewonnen, Willem II staat achtste en haalde de bekerfinale; Koster maakt mede daardoor een relaxte indruk.

"Twintig jaar geleden was ik zeker anders, dat is ook logisch. In het begin hangt veel af van hoe je start. Doe je het goed, dan heb je werk. Doe je het niet goed, dan kun je het vergeten. Hoe langer je in het vak zit, hoe beter je daar mee om kunt gaan."

2003: Adrie Koster als trainer van Excelsior

Koster ziet het verschil met iemand als PSV-trainer Mark van Bommel, die aan het begin van zijn loopbaan staat. "Je bent er zo mee bezig, je wil niets missen en alles zien. Je wil overal de controle hebben, maar dat gaat niet altijd. Je moet dingen uit handen durven geven. Naarmate je ouder wordt, gaat dat makkelijker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl