Twee honden spelen op het strand in Scheveningen
NOS Nieuws

'Mensen die stroomhalsband aanschaffen, moeten weten waar ze mee bezig zijn'

Vanaf 1 juli 2020 zijn stroomhalsbanden verboden, maakte minister Schouten van Landbouw vandaag bekend in een brief naar de Tweede Kamer. Volgens de minister is gebleken dat de stroomhalsband "behoorlijk leed veroorzaakt" bij de hond.

"Dat wij een van de laatste landen zijn die met een verbod komen, is eigenlijk wel schandalig", reageert Karen Hartog, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden (NVGH).

Nederland volgt met de maatregel het voorbeeld van negen andere Europese landen waar een verbod al van kracht is. In ons land wordt de stap genomen door nieuw wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het gebruik van een stroomhalsband gevolgen heeft voor het welzijn van het dier.

Bij de overheid wordt nu nog gebruikgemaakt van de stroomhalsbanden. Defensie en politie gebruiken ze om speurhonden te trainen. Defensie is er inmiddels mee gestopt, de politie gaat nog even door bij een beperkte groep honden. Op termijn zal helemaal worden afgestapt van de stroomhalsband.

Hartog zegt dat de halsbanden in ons land nu nog heel populair zijn, omdat hondeneigenaren op zoek zijn naar een snelle oplossing. "En omdat stroomhalsbanden in de dierenwinkel verkocht worden denken ze dat het oké is om het te gebruiken. Volgens sommige mensen doet het ook geen pijn, maar honden kunnen enorme wonden van de pinnen in de halsbanden oplopen."

Hartog denkt dat mensen zo'n halsband kopen omdat ze een snelle oplossing zoeken, en geen tijd, geld en energie in de training van de hond willen stoppen. "Je kunt ook iets doen zonder het welzijn van het dier aan te tasten, maar dat kost wel inzet van de eigenaar."

Bekende hondentrainer Martin Gaus ziet dat ook zo. "Ik ben geen voorstander van zo'n apparaat. Ik voed honden graag diervriendelijk op", zei hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij denkt dat het alleen in uiterste gevallen niet erg is als een hond met een stroomhalsband getraind wordt. "Maar als dat nodig is bij honden die achter bijvoorbeeld katten of schapen aanjagen besteed ik dat uit aan een specialist. Het is namelijk een enorm machtsmiddel. Mensen die zo'n halsband aanschaffen moeten verschrikkelijk goed weten waar ze mee bezig zijn."

Blijven verkocht worden

De verkoop van de halsbanden wordt niet aan banden gelegd, tot onvrede van de Dierenbescherming. "Het zou winkels die soort producten verkopen sieren als ze uit eigen beweging zouden stoppen met de verkoop ervan", schrijft de organisatie op zijn site.

Ook roept de Dierenbescherming winkels op om consumenten erop te wijzen dat het gebruik ervan straks verboden is.

Positief gedrag belonen

Er zijn voor honden met veel gedragsproblemen betere oplossingen dan een stroomhalsband, zeggen beide hondenexperts. "Als een hond bijvoorbeeld alleen thuis is en gestrest raakt kan hij blaffen. Een stroomschok om de hond dan te straffen werkt dan averechts: alleen thuis zijn wordt dan nog enger", zegt Hartog.

"De hond luistert vervolgens uit angst naar de baas, maar wat doet dat met de relatie tussen die twee als hij stroomstoten krijgt? Je kunt een hond beter belonen wanneer het positief gedrag vertoont dan het dier straffen, want daar leert een hond niets van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl