Spelende kinderen en een leidster in een filiaal van Partou in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Kinderdagverblijven Partou en KidsFoundation gaan samen verder

Kinderopvangbedrijven Partou en KidsFoundation willen fuseren. Het nieuwe bedrijf zal dagelijks de opvang voor 60.000 kinderen verzorgen.

Partou en Kidsfoundation zijn twee van de grootste kinderopvangorganisaties van Nederland. Door de krachten te bundelen kunnen zij naar eigen zeggen samen werken aan de ontwikkeling van het jonge kind en het vak van pedagogisch medewerker.

Beide kinderopvangorganisaties hebben volgens topvrouw Jeanine Lemmens van KidsFoundation de afgelopen jaren structureel geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit. De combinatie van Partou en KidsFoundation "voegt het beste van beide kinderopvangorganisaties samen", zegt zij.

Als toezichthouders met de fusie akkoord gaan, werken er straks bij de organisatie 8000 medewerkers in ruim 650 locaties in heel het land. Het fusiebedrijf krijgt zo'n 8 procent van de Nederlandse markt voor kinderdagverblijven, peuteropvang en buitenschoolse opvang in handen.

Reactie ouders

Voor Boink, de belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, komt de samenvoeging niet als een verrassing. Voorzitter Gjalt Jellesma heeft vertrouwen in de nieuwe fusieorganisatie. Hij zegt dat grote instanties de kwaliteit van de opvang meestal erg serieus nemen.

"Onze zorgen liggen niet bij deze grote organisaties, maar bij de kleintjes", zegt Jellesma. "KidsFoundation heeft bijvoorbeeld een directeur Wetenschap in dienst, die onderzoek doet. Je kunt dat alleen doen als je een zekere omvang hebt."

Kritiek op investeringsmaatschappijen

Het nieuwe fusiebedrijf komt in handen van investeringsmaatschappijen Onex en Waterland.

In de politiek zijn eerder vraagtekens gezet bij grote investeringsmaatschappijen die belangen hebben in de Nederlandse kinderopvang, die gesubsidieerd wordt. Zo schreef PvdA-Kamerlid Van Dijk al in december dat hij wil dat winst bij kinderdagverblijven wordt geïnvesteerd in kwaliteit van de opvang en niet terechtkomt "bij de aandeelhouders van Wall Street".

Op 16 mei debatteert de Tweede Kamer over investeringsmaatschappijen in de kinderopvangindustrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl