De Amerikaanse hulpgoederen bestemd voor Venezuela kwamen gisteravond aan op Curaçao NOS | Dick Drayer

Voor het eerst zijn Amerikaanse hulpgoederen bestemd voor Venezuela via Nederland naar Curaçao vervoerd. Het gaat om medicijnen en medisch materiaal. Een deel van de hulpgoederen is bestemd voor Venezolaanse migranten op Curaçao zelf, zo meldt het Amerikaanse consulaat.

Het Nederlandse eiland ligt voor de kust van Venezuela en is net als Brazilië en Colombia een humanitaire knooppunt voor hulp uit de Verenigde Staten. De afspraken daarover met Nederland zijn vorige maand gemaakt.

De pakketten bestaan uit zogenaamde kits met gezondheidspakketten voor het geven van medische hulp in noodsituaties. Deze hulpgoederen worden in Nederland verpakt. Ze bevatten medicijnen en medische benodigdheden, zoals verbandmateriaal, gazen, onderzoekshandschoenen, thermometers en injectiespuiten voor ziekenhuizen en gezondheidscentra.

Curaçao zelf

De 12 pallets met hulpgoederen die nu aankomen op het eiland gaan pas naar Venezuela als een efficiënte en veilige distributie daar is gegarandeerd. De Amerikaanse consul-generaal op Curaçao, Margaret Hawthorne, roept president Nicolás Maduro op de grenzen te openen en de hulp binnen te laten.

Een deel is dus bestemd voor Venezolaanse migranten op het eiland. Samen met de International Organization of Migration (IOM) worden voedselpakketten en noodzakelijke hulpgoederen gedistribueerd naar Venezolaanse families op het eiland.

Ook Venezolanen die illegaal op het eiland verblijven komen in aanmerking voor de noodhulp, bevestigt de premier van Curaçao, Eugene Rhuggenaath. Naar schatting leven 12.000 van de 15.000 migranten ondergedoken op Curaçao onder soms erbarmelijke omstandigheden.

Die bevestiging van de premier is opmerkelijk: Curaçao kent geen asielwetgeving en stuurt vrijwel iedere Venezolaan die opgepakt wordt onmiddellijk terug naar eigen land.

STER reclame