In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Gat in stadsmuur Maastricht is groter geworden door afbrokkeling

Het gat dat op 23 maart ontstond in de historische stadsmuur van Maastricht, is groter geworden. Opnieuw zijn er stenen afgebrokkeld. Bij de eerste instorting werd al rekening gehouden met nieuwe problemen omdat de muur instabiel leek.

Het ingestorte gedeelte heeft vorig jaar nog in de steigers gestaan voor een restauratie nadat er een bolling in de stadsmuur was ontdekt. Die duidde op een afwateringsprobleem. De muur wordt sindsdien met meetapparatuur extra in de gaten gehouden.

Vijver droogleggen

De gemeente kondigde een week geleden maatregelen aan, zoals het stutten van de rest van de muur. Dat stutten gebeurt overigens niet meteen, omdat daarvoor eerst een deel van de vijver moet worden drooggelegd.

Dat gebeurt morgen. Pas dan kan een stalen stutconstructie worden opgebouwd. Om te kunnen bepalen hoe groot die moet worden, worden er volgende week metingen verricht om te kijken hoe groot de draagkracht is.

Wethouder Gert-Jan Krabbendam laat weten dat het nog even kan duren voordat de muur helemaal hersteld is. Achter de muur is namelijk grond weggespoeld en dat moet weer hersteld worden.

Holle kies

Vervolgens moet nog een stukje van de muur afgebroken worden voordat met de herstelwerkzaamheden begonnen kan worden. "De komende maanden moeten we een plan maken zodat de muur weer goed is voor de toekomst. We kijken nog een tijdje tegen een holle kies aan, maar we gaan hem uiteindelijk vullen."

Het terrein om de muur bij de Vijf Koppen is na de eerste instorting afgezet, schrijft 1Limburg. De Vijf Koppen is een eeuwenoud bolwerk aan de zuidkant van de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl