Premier May en oppositieleider Corbyn: 'constructief' eerste gesprek
De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben vanmiddag twee uur met elkaar gesproken om een oplossing te vinden voor de brexit-impasse. Na afloop lieten beide partijen weten dat de besprekingen constructief zijn verlopen. Beide leiders stellen onderhandelingsteams samen die vanavond al met elkaar om de tafel gaan.
De tijd dringt. Als beide partijen het eens worden over een brexit-voorstel, moet het Lagerhuis er begin volgende week over stemmen. Dan is het aan de EU om te bepalen of het voorstel acceptabel is. Zo ja, dan verlaten de Britten op 22 mei de EU. Zo niet, dan volgt mogelijk een brexit zonder verdere afspraken.
Marxist
May kondigde gisteren aan dat ze zich tot Corbyn zou wenden, een ongebruikelijke stap in de Britse politiek. Haar scheidingsakkoord met de EU is in het Lagerhuis drie keer weggestemd, onder meer door leden van haar eigen Conservatieve fractie en de Noord-Ierse gedoogpartner.
Tot afgrijzen van een groot deel van haar eigen partij verkent May nu de mogelijkheid om met Labour samen te werken om uiteindelijk voldoende draagvlak in het parlement te krijgen voor de brexit. Twee leden van Mays kabinet hebben daarom vandaag ontslag genomen. Een van hen is de staatssecretaris voor Wales, Nigel Adams, die Corbyn een "marxist" noemt "die in zijn politieke leven het Britse belang nooit op de eerste plaats heeft gezet".
Vooral de eurosceptici in de Conservatieve Partij zien niets in een akkoord met Labour. Dat kan alleen maar tot een zachtere brexit leiden dan het akkoord dat er nu ligt, denken zij. Het akkoord dat er nu ligt degradeert het land in de ogen van de eurosceptische hardliners al tot een "vazalstaat" van Brussel.
Bercow
Het Lagerhuis besliste vanmiddag dat er geen verkennende stemmingen komen over alternatieve brexitopties. Dit soort stemmingen hebben tot dusver geen oplossing opgeleverd, voor welke variant dan ook.
Bij een stemming over de vraag of er maandag opnieuw over alternatieven moet worden gestemd, staakten de stemmen bij 310 voor en 310 tegen. In zo'n geval mag de voorzitter de doorslaggevende stem uitbrengen.
Dat gebeurde nu ook, voor het eerst in tientallen jaren. Voorzitter John Bercow stemde tegen, waarmee het voorstel was verworpen.