Premier Michel (l) en minister Reynders van Buitenlandse Zaken

België maakt excuses voor weghalen kinderen uit koloniën

De Belgische premier Michel zal morgen tijdens een speciale plechtigheid excuses aanbieden voor de manier waarop kinderen uit gemengde relaties halverwege de vorige eeuw zijn behandeld. De kinderen uit Afrika, in België 'metissen' genoemd, werden systematisch bij hun moeder weggehaald en naar België gestuurd om daar in een weeshuis op te groeien.

De katholieke kerk, die een grote rol speelde bij het deporteren van de kinderen, heeft jaren geleden al verontschuldigingen aangeboden. De kinderen waren Rwandees of Congolees, die landen waren destijds koloniën van België. Nadat ze waren weggehaald kregen ze niet automatisch de Belgische nationaliteit en velen zijn jarenlang statenloos geweest.

De excuses komen nadat het parlement de regering vorig jaar had opgeroepen om de betrokkenen te helpen alsnog de Belgische nationaliteit te krijgen. Ook wilden de volksvertegenwoordigers dat de slachtoffers hulp zouden krijgen bij de zoektocht naar hun biologische ouders, vooral de moeders.

Gevoelig

De discussie over het koloniale verleden ligt in België uiterst gevoelig. Onlangs werd het vernieuwde Afrika Museum geopend, maar niet door koning Filip, juist vanwege die gevoeligheid.

Dat museum is ooit gebouwd om koning Leopold II te eren, die het grondstofrijke Congo beschouwde als zijn persoonlijk wingewest. Het museum heeft de oude koloniale inrichting op de schop genomen en geeft nu meer uitleg over het verleden en de donkere kanten van de bezetting. Maar een opening door de huidige koning zou worden gezien als een te grote breuk met het verleden.

Kritisch rapport

Ook wilde België recent geen excuses maken na een kritisch VN-rapport, waarin de misstanden en wreedheden die werden begaan tijdens de koloniale bezetting van Congo aan de kaak werden gesteld.

Premier Michel vond de kritiek 'raar' opgeschreven en ergerde zich aan het taalgebruik. Hij vindt dat de koloniale geschiedenis in perspectief moet worden gezien en wil liever dat er meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, alvorens sorry te zeggen voor de koloniale periode.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en kandidaat om premier van Vlaanderen te worden, heeft al laten weten dat de koning wat hem betreft wel excuses moet maken voor de koloniale bezetting van de Afrikaanse landen door België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl