De Italiaanse premier Conte was in december voor overleg in Brussel EPA

Europese Commissie baseerde zich niet op eigen cijfers bij besluit over Italië

time icon Aangepast
Geschreven door
Marleen de Rooy
Politiek verslaggever

De Europese Commissie is bij het besluit om Italië toch geen boete te geven uitgegaan van Italiaanse cijfers. Dat is opmerkelijk omdat de commissie zich normaal baseert op cijfers die ze zelf heeft onderzocht.

Dat blijkt uit stukken (.pdf) over de onderbouwing voor de Italiaanse steun, die de Europese Commissie openbaar heeft gemaakt op verzoek van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Die beriep zich daarbij op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De Italiaanse voorspelling van economische groei blijkt bijna 0,8 procentpunt hoger te zijn dan die van de Commissie zelf.

Overstromingen

Uit de stukken blijkt ook dat de Italianen miljarden extra mochten uitgeven als eenmalige posten, zoals voor de nieuwbouw van de ingestorte brug in Genua en de overstromingen in het najaar. De kosten werden gezien als exceptioneel en telden daarom niet mee voor het tekort.

Ook voldoet de Italiaanse regering niet aan de eis om schulden af te bouwen, blijkt uit de stukken. De schuld is nagenoeg gelijk gebleven op 130 procent van het bbp, terwijl die volgens de Europese regels 3,5 procentpunt per jaar minder zou moeten worden.

Nederlandse Tweede Kamerleden en het kabinet vinden al langer dat Italië te makkelijk is weggekomen met het indienen van de begroting. Italië kreeg, ondanks verzet van Nederland, geen boete voor het overtreden van de Europese begrotingsregels.

De toelichting van de Europese Commissie op het besluit bleef echter geheim. Vanwege het WOB-verzoek van CDA-Kamerlid Omtzigt werd de commissie nu toch gedwongen stukken openbaar te maken.

Overigens maakt Nederland zich al langer hard voor meer openbaarheid over Europese besluitvorming. Samen met het Deense parlement startten de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer vorig jaar een initiatief voor meer transparantie. Alle nationale parlementen van de EU hebben zich daar inmiddels bij aangesloten.

De Italianen hing een boete boven het hoofd die kon oplopen tot zo'n 3,5 miljard euro omdat ze niet aan de regels voldeden. De Italiaanse premier Conte onderhandelde vervolgens een weekend in Brussel, waarna de Europese Commissie instemde met de begroting en maatregelen van de baan waren.

Om Brussel tegemoet te komen, beloofde Conte toen onder meer dat een belangrijke verkiezingsbelofte, het basisinkomen, zou worden uitgesteld tot 1 april. Uit de stukken blijkt dat de uitgaven in 2019 daardoor inderdaad minder zijn, maar in 2020 juist extra stijgen. Om die kosten te dekken wil Italië investeringen in infrastructuur uitstellen en extra belastingen invoeren, zoals een gokbelasting. Maar die plannen zijn nog niet goedgekeurd door Brussel.

Volgens Omtzigt is het niet verbazingwekkend dat de commissie deze stukken geheim wilde houden. "Maar het is onbegrijpelijk dat de landen daarmee akkoord gingen."

Om erachter te komen waarom de Europese Commissie de Italiaanse begroting heeft goedgekeurd, wil het CDA-Kamerlid Eurocommissaris Moscovici uitnodigen in de Tweede Kamer. Moscovici is verantwoordelijk voor Europese economische en financiële zaken. Ook wil Omtzigt opheldering van premier Rutte.

Pieter Omtzigt
@PieterOmtzigt
Dit kwam na lang trekken en een WOB verzoek van ons in Brussel naar boven Ik ga Eurocommissaris Moscovici uitnodigen, die de Italiaanse en Franse begroting voor 2019 toch goedkeurde tegen de eigen regels in. https://t.co/aHf31zQ8kl
2 maanden geleden

STER Reclame