Nieuwe burgemeester Chicago noemt zichzelf "trotse zwarte lesbienne"
In de Amerikaanse stad Chicago is Lori Lightfoot gekozen tot burgemeester. Ze is daarmee de eerste zwarte vrouw die dat ambt in Chicago bekleedt. Ook is Lightfoot de eerste openlijk homoseksuele burgemeester van de stad.
De 56-jarige Lightfoot, die getrouwd is en een tienjarige dochter heeft, is een nieuwkomer in de politiek. Ze is advocaat en was hiervoor openbaar aanklager. Lightfoot won ruim van haar tegenstander Toni Preckwinkle, ook een zwarte vrouw. Die was juist al jaren politiek actief. Lightfoot kreeg bijna driekwart van de stemmen.
Trotse zwarte lesbienne
Op haar campagnewebsite noemt Lightfoot zichzelf een "trotse zwarte lesbienne" die zich wil inzetten voor de rechten van mensen die homoseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender (lhbt) zijn. "Er is op dat gebied weliswaar vooruitgang geboekt, maar er liggen nog belangrijke uitdagingen, vooral voor jongeren, leden van de transgemeenschap en lhbt'ers met een kleur."
Chicago, de grootste stad van de staat Illinois, geldt als progressief en heeft een grote lhbt-gemeenschap. Sinds 1970 wordt er jaarlijks een gay-parade georganiseerd.
Tegen racisme
Lightfoot is niet de eerste vrouwelijke burgemeester van Chicago - dat was Jane Byrne in 1979 - wel de tweede. Ook is Lightfoot niet de eerste zwarte bestuurder van de stad: twee (mannelijke) zwarte burgemeesters gingen haar voor. Wel is ze dus de eerste burgemeester die én vrouw is én Afro-Amerikaans.
Chicago is nu de grootste stad van de VS met een zwarte vrouw als burgemeester. Lightfood wil in haar ambtstermijn opstaan tegen "het racisme en de anti-immigratieterreur van de regering van president Trump", staat op haar website. "Iedere inwoner van Chicago moet zich veilig voelen."
In haar overwinningsspeech verwees Lightfoot naar Martin Luther King. Aan zijn woorden hield ze vast toen nog niemand haar kans van slagen gaf:
Voordat ze politiek actief werd, was Lightfoot lid van een commissie die onderzoek deed naar politiegeweld. Die concludeerde dat er sprake is van systematisch racisme bij de politie in Chicago.
In haar campagne riep Lightfoot op tot verandering van het politiesysteem, zei correspondent Marieke de Vries in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.
Historisch
De Vries noemt het historisch dat twee zwarte vrouwen het in Chicago tegen elkaar opnamen. "Historische doorbraken op dit vlak komen wel vaker uit Chicago", zegt ze.
In 1983 werd er de stad voor het eerst een zwarte man als burgemeester gekozen. De Vries: "En we kunnen ons allemaal 2008 herinneren toen Barack Obama, die zijn politieke loopbaan begon in Chicago, de eerste zwarte president werd."