Een politiepost bij Mar-a-Lago, het buitenverblijf van president Trump in Palm Beach, Florida
NOS NieuwsAangepast

Chinese vrouw met usb-stick opgepakt bij buitenverblijf Trump

Een vrouw met twee Chinese paspoorten is zaterdag gearresteerd, toen ze onder valse voorwendselen toegang probeerde te krijgen tot Mar-a-Lago, het buitenverblijf van president Trump in Palm Beach in Florida. De president was op dat moment in de buurt aan het golfen, maar zou geen contact hebben gehad met de vrouw.

De 32-jarige Chinese droeg bij haar aanhouding een harde schijf en usb-stick met kwaadaardige software, een laptop en vier mobiele telefoons. Ze had geen zwemkleding bij zich.

Dat laatste was opvallend: de openbaar aanklager schrijft dat de vrouw in eerste instantie had beweerd lid te zijn van de club die ook behoort tot het domein van de president, en dat ze daar van het zwembad gebruik wilde maken. Beveiligers lieten haar vervolgens toe tot het terrein.

Maar bij nadere ondervraging verklaarde ze iets anders: ze was uit Sjanghai gekomen om deel te nemen aan een VN-evenement in het teken van "de vriendschap tussen de VS en China" op 30 maart. Dat werd die dag evenwel helemaal niet gehouden.

Toegang tot Trump

De krant Miami Herald schrijft dat de vrouw mogelijk is afgekomen op twee andere evenementen die wel gepland stonden voor die dag, maar die allebei zijn afgeblazen. Ze werden gepromoot door een andere Chinese vrouw, die in Florida woont en claimt tegen betaling toegang te kunnen regelen tot president Trump.

Deze Li 'Cindy' Yang maakte onder meer reclame voor een 'International Leaders Elite Forum' ("een unieke kans" en volgens Yang het eerste evenement op Mar-a-Lago "met de Chinezen in de hoofdrol"). Het ging niet door, net als een ander evenement dat werd afgelast nadat de Miami Herald foto's had gepubliceerd van Yang met Trump en andere vooraanstaande Republikeinen. Die gebruikte ze om Chinese cliënten ervan te overtuigen dat ze toegang had tot de president.

Democraten in het Congres hebben aangedrongen op een onderzoek naar Yang, die samen met familieleden en zakenpartners tienduizenden dollars heeft gedoneerd aan de verkiezingscampagne van Trump.

De vrouw die is opgepakt zegt dat ze was uitgenodigd door een Chinese vriend, ene 'Charles'. Die zou weer een zakenpartner zijn van Li Yang en hij is de man achter een zogenaamde VN-organisatie, de Chinese vriendschapsassociatie.

Dekmantel

Die heeft in werkelijkheid niets met de VN te maken, maar houdt zich bezig met het stimuleren van Chinese zakenlui om deel te nemen aan de evenementen op Mar-a-Lago. Dat is een wens van de regering in Peking, die graag ziet dat Chinese ondernemers contact leggen met hooggeplaatste buitenlandse functionarissen.

Mogelijk wilde de vrouw die met de malware is opgepakt bij Mar-a-Lago de bewuste evenementen dus als dekmantel gebruiken om binnen te komen op het resort. Denkbaar is dat ze niet had meegekregen dat de gebeurtenissen waren afgelast.

Haar aanhouding, schrijft de Miami Herald, roept vragen op over de mate waarin particulieren toegang hebben tot het landgoed van de president. De vrouw wordt aangeklaagd voor het afleggen van valse verklaringen en het illegaal betreden van afgeschermd gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl