Al pakt Emmen weinig punten, het geeft zich tegen Ajax nog niet gewonnen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met de zeventiende plek op de ranglijst en één punt uit de laatste zes wedstrijden zit de druk er goed op bij FC Emmen. En dan komt woensdagavond ook nog Ajax op bezoek.

De Amsterdammers kunnen voor het eerst sinds mei 2016 de koppositie grijpen. Destijds liep Ajax op de laatste speeldag de landstitel mis na de dramatische nederlaag bij De Graafschap. Bovendien is een overwinning van Ajax in Drenthe noodzakelijk om in de titelrace te blijven.

Die wetenschap leidt niet tot slapeloze nachten bij Emmen-trainer Dick Lukkien. "Die druk zit er al het hele seizoen op. We willen graag overleven op dit niveau en zitten nu in een fase waarin de punten wat moeizamer bij elkaar worden gespeeld. Het is zaak om rustig te blijven en door te gaan met wat we doen."

Geweldige ploeg

De spelers en fans zullen ongetwijfeld uitkijken naar de thuiswedstrijd tegen Ajax. Maar komt zo'n tegenstander op dit moment dan niet ongelegen? "Ik vind het juist prima", zegt Lukkien. "Er komt een geweldige ploeg naar ons toe. Dat kun je als heel lastig en moeilijk ervaren, en dat is het ook, maar het is misschien ook een uitgelezen mogelijkheid om alle zorgen van ons af te spelen."

De positie van Emmen in de eredivisie NOS

Want dat Emmen voor een stunt kan zorgen, bleek eind januari al eens toen koploper PSV in Drenthe op een onverwacht 2-2 gelijkspel werd getrakteerd. "We gaan ons hoofd niet bij voorbaat in de schoot werpen", aldus de Emmen-trainer.

"We hebben PSV ook pijn kunnen doen. Zoiets is natuurlijk weer mogelijk. Maar dan zullen wij heel goed moeten zijn en moet Ajax een mindere dag hebben."

De spelers van Emmen vieren de verrassende 2-2 tegen PSV ProShots

En dan is Ajax ook nog eens aan de keeper van FC Emmen aan het trekken. Directeur spelerszaken Marc Overmars vertelde zondag dat de Amsterdammers serieus in Kjell Scherpen zijn geïnteresseerd. En toeval of niet: een dag later lichtte Emmen de optie in het contract van Scherpen waarmee hij tot medio 2020 vastligt in Emmen.

"Dat is puur toeval", bezweert directeur Ben Haverkort. "Heel Nederland weet dat 1 april de datum is waarop je spelers moet vertellen of je wel of niet met ze doorgaat en of opties worden gelicht."

De belangstelling is wel een groot compliment, vindt Haverkort. "Het is iemand uit onze regio waar we ontzettend trots op zijn. Mocht hij vertrekken, waar ook naartoe, dan zou het wel mooi zijn als we er iets aan overhouden."

Kjell Scherpen ANP

Ook trainer Lukkien vindt het "alleen maar mooi" dat Scherpen in verband wordt gebracht met Ajax. Maar ook de controverse is de trainer uiteraard niet ontgaan: er doken tweets die Scherpen op 11-jarige leeftijd had verstuurd en die niet bepaald netjes waren over de club uit Amsterdam. En dat leidde op sociale media weer tot reacties die niet zo netjes waren over Scherpen.

"Ik vond zijn tweets onhandig", stelt Lukkien. "Maar ik vind het ook nogal wat om daar een 11-jarige jongen acht jaar later op te veroordelen. Dat gaat mij veel te ver. Toen ik elf was, deed ik ook weleens domme dingen. Het zegt meer over de mensen die daar wat van vinden, dan over Kjell zelf."

STER reclame