Kosten begrafenis of crematie verschillen nogal per gemeente
Guilliano Payne
Guilliano Payne
Het kan flink uitmaken in welke gemeente je begraven of gecremeerd wordt. In Groningen en Papendrecht zijn de kosten voor een begraafplaats het hoogst.
Uitvaartverzorger Monuta deed onderzoek naar de grafkosten per provincie. Voor de eerste keer is in dit jaarlijkse onderzoek ook gekeken naar hoeveel het per gemeente kost om gecremeerd te worden.
Duurste provincie is Zuid-Holland
In de gemeente Groningen zijn de grafkosten het hoogst. Daar kan een eenpersoonsgraf met een looptijd van twintig jaar oplopen tot 7308 euro. Bewoners van het Overijsselse Losser betalen voor een graf 733 euro. De duurste provincie om begraven in te worden is Zuid-Holland en de goedkoopste is Limburg. De kosten voor een begraafplaats zijn volgens de cijfers van Monuta met 2 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar.
Gemeenten vragen verschillende prijzen voor een begrafenis vanwege het verschil in grondkosten. Ook bijvoorbeeld hoeveel personeel er op de begraafplaats werkt, speelt volgens Naomi Samson van Monuta een rol.
Bekijk hieronder in vier afbeeldingen de duurste en goedkoopste gemeenten voor een crematie en begrafenis:
Het is in Berkelland met 985 euro het duurst om gecremeerd te worden en in Amsterdam met 406 euro het goedkoopst. Dat komt volgens Samson doordat de crematoria zelf hun prijzen kunnen bedenken. "Als er in Amsterdam meer crematies worden uitgevoerd, dan worden de kosten ook lager. Ook als het crematorium geen catering aanbiedt of als er meer concurrentie in de stad is, zie je dat terug in de prijs. Er zijn ook heel veel andere plekken in Amsterdam die zich lenen voor een waardige uitvaartdienst, zoals bijvoorbeeld een café."
Nieuwe trend
De hoge prijzen zorgen volgens Samson ook voor een nieuwe trend: eerst de crematie of begrafenis en dan het afscheid en de borrel op een andere plek. "Mensen kiezen er tegenwoordig vaker voor om met de familie nog even naar het favoriete café van de overledene een borrel te doen en daar de afscheidsceremonie te houden."
Het aantal crematies in Nederland is ten opzichte van twintig jaar geleden met 17 procent gestegen, zegt Samson. "Mensen willen hun nabestaanden niet te veel opzadelen met langdurige grafkosten, dus kiezen ze eerder voor een crematie."
Kostenplaatje en ontkerkelijking
Niet alleen het kostenplaatje is een reden voor de omslag, maar ook de ontkerkelijking en het feit dat er meer mogelijkheden zijn gekomen om te herdenken met as, vertelt Samson. "Vroeger was er niet zoveel keuze, dan had je bijvoorbeeld alleen een urn om de overledene te herdenken. Tegenwoordig kun je ook het as tussen familieleden verdelen en bijvoorbeeld in een hanger plaatsen."