Het ministerie van Veiligheid en Justitie heet inmiddels Justitie en Veiligheid
NOS NieuwsAangepast

Naamswijziging ministeries kost 32 miljoen euro

Het veranderen van namen van ministeries en het opnieuw verdelen van de taken kost het kabinet naar schatting rond 31,7 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van de Auditdienst Rijk. De bedragen zijn aangedragen door de ministeries zelf.

Het grootste deel van de kosten - zo'n 26,3 miljoen - komt voor rekening van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Onder vorige kabinetten was 'Landbouw' ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. In deze kabinetsperiode is het opnieuw een apart ministerie geworden.

Het veranderen van de naam van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Justitie en Veiligheid kost ruim 2 miljoen euro. Dat gaat onder meer op aan het aanpassen van de e-mailadressen van de medewerkers.

Minister Grapperhaus zei in het Vragenuur in de Tweede Kamer dat hij volledig achter de naamswijziging staat. Het moet wat hem betreft duidelijk zijn dat justitie voorop staat. "Dat is de basisvoorwaarde."

SP-Kamerlid Van Raak had Grapperhaus naar het Vragenuur geroepen. Volgens hem is de 32 miljoen weggegooid geld. Het had wat hem betreft beter gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld het Bronovo-ziekenhuis open te houden of kinderen in armoede van nieuwe schoenen te voorzien.

De minister van Justitie en Veiligheid zei dat het herschikken en hernoemen van ministeries van alle tijden is. Zelf is hij nog opgegroeid met het ministerie van CRM (Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk), dat weer de opvolger was van het ministerie van Maatschappelijk Werk. "Ook bij ministeries moet je de maatschappelijke ontwikkelingen volgen", stelde hij.

Het rapport van de Auditdienst Rijk dateert van oktober 2018. De Volkskrant schreef er vanmorgen over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl