NOS Nieuws

Nu kankerpatiënten langer leven, moeten artsen 'meer letten op leven na ziekte'

  • Monique Hindriks

    redacteur Economie

  • Monique Hindriks

    redacteur Economie

Twee derde van de zorgverleners in Nederland bespreekt niet met kankerpatiënten wat de gevolgen zijn van hun ziekte voor hun werk. En 60 procent van de mensen met kanker gaat er financieel op achteruit, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

10 procent van de patiënten verliest zijn of haar baan. Dat is zorgelijk, zegt Mirjam van Belzen van de NFK. "Werk moet vanaf het eerste gesprek in de spreekkamer besproken worden door de arts."

Kankerpatiënt Jan Roelevink kan zich hierin vinden. "Mijn werk is eigenlijk nooit besproken." Artsen zijn volgens Roelevink vaak helemaal gericht op herstel. Hij vindt dat een nobel streven, maar de invloed van de ziekte op zijn werk of gezin kreeg geen aandacht.

Steeds minder mensen overlijden aan kanker, zegt Van Belzen. Deze mensen gaan tijdens of na de behandeling ook weer aan het werk. Daarom vindt Van Belzen dat patiënten meer betrokken moeten worden bij de gevolgen van een behandeling. "Behandeling A kan tot gevolg hebben dat iemand niet meer kan bukken. Als iemand bij behandeling B nog wel kan bukken, en iemand heeft bijvoorbeeld een fysiek beroep, dan moet de arts dat wel bespreken."

Je wordt compleet door de kanker geleefd.

Jan Roelevink

Roelevink had een bedrijf in de financiële dienstverlening, maar ervoer dat hij door zijn ziekte niet meer zo leiding kon geven als hij wilde. "Ik heb mijn bedrijf moeten verkopen. Dat had ik nooit gedaan als ik niet ziek geworden was. De stress rond het bedrijf was niet goed voor mij."

Door omstandigheden verliep de verkoop niet zoals Roelevink hoopte: "Uiteindelijk heb ik zelfs mijn huis te koop moeten zetten. Je wordt compleet door de kanker geleefd. Door de financiële problemen kon ik op een gegeven moment ook geen boodschappen meer doen."

Hij is inmiddels aan de beterende hand. Wel spreekt hij van een leven vóór en een leven ná de kanker. Hij doet vrijwilligerswerk bij Hematon, de patiëntenorganisatie voor onder andere bloedkanker, en zoekt een nieuwe baan. Roelevink: "Soms lijkt kanker op de werkvloer net een besmettelijke ziekte. Maar kanker staat niet gelijk aan de dood en ook niet aan arbeidsongeschiktheid. Mensen willen gewoon leven. En werken."

NOS op 3 sprak eind vorig jaar met Kathi over hoe het is om te leven na kanker:

'Kanker is niet alleen kaal, chemo en kan niks meer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl