Kuipers bestudeert de aanwijzingen van de VAR tijdens Ajax-PSV
NOS Voetbal

NOS Voetbalpodcast #34: VAR brengt pittige discussie op gang

Elke maandag blikken de commentatoren van de NOS terug op het voetbalweekend. Meningen en scherpe analyses, verhalen en opvallende anekdotes. Dat en meer is te horen in de NOS Voetbalpodcast.

Deze week schuiven Arman Avsaroglu, Jeroen Elshoff en Jeroen Grueter aan bij presentator Arno Vermeulen. Onder meer de topper Ajax-PSV, de rol van scheidsrechter Björn Kuipers en de VAR bij dat duel en de situatie bij Feyenoord passeren de revue.

'Zwakke wissels'

Ajax heeft zondag de eredivisie weer spannend gemaakt door met 3-1 te winnen van koploper PSV. Het gat tussen de Amsterdammers en de Eindhovenaren bedraagt daardoor nog slechts twee punten, met nog zeven competitiewedstrijden te spelen.

De commentatoren plaatsen vraagtekens bij de tactiek van PSV. "Ik vond ze heel angstig en behouden spelen", vindt Avsaroglu. "Toch hadden ze alles onder controle", stipt Grueter aan. "Zelfs bij een 1-0 achterstand in de rust."

"Na de rode kaart voor Noussair Mazraoui kregen ze vijftien minuten de mogelijkheid om door te drukken", gaat hij verder. Elshoff zat toen juist te wachten op een invalbeurt van Gastón Pereiro of Érick Gutiérrez. "Maar die kwamen niet. Er is zwak gewisseld door PSV."

Wisselde Mark van Bommel slecht?

Volgens Elshoff komt het verlies bij PSV hard aan. "Ze hebben een ongelooflijk grote kans laten liggen om het kampioenschap te grijpen. Winnen ze in Amsterdam, dan is het gat acht punten en is de titelstrijd beslist. Trainer Mark van Bommel zal slecht slapen."

Avsaroglu vindt dat een beetje overdreven. "In deze competitie kan alles. Er is geen enkele reden tot wanhoop, want Ajax heeft dit voorjaar alleen indruk gemaakt tegen Real Madrid. Niet in de competitie." Grueter kaatst terug: "Maar wel voor het eerst vechtlust."

VAR speelt opvallende rol

Als Arno Vermeulen vervolgens de rol van scheidsrechter Kuipers en de VAR aan de kaak stelt, ontstaat een verhit gesprek. De VAR leidde ook in de topper van afgelopen zondag tot een aantal discutabele momenten, die de gemoederen nog steeds bezighouden. Zo gaf Kuipers Ajacied Mazraoui eerst geel en vervolgens pas rood en kende hij een penalty toe aan de Amsterdammers na ingrijpen van de videoscheidsrechter.

"Waarom behandelen we dit?", vraagt Elshoff zich af. "Pol van Boekel deed het goed als VAR en Kuipers deed het goed door open te staan voor de opmerkingen van de VAR. Zeker in deze wedstrijd is dat knap. Volgens mij werkt het systeem dan."

Vermeulen, Grueter en Avsaroglu gaan hevig in verweer. "Het feit dat we het hier over hebben en het er niet over eens zijn, geeft aan dat het dus niet goed werkt", vindt de laatste. "De vraag is of Kuipers een goede wedstrijd floot. En hij is door de VAR gecorrigeerd..."

Voorafgaand aan de wedstrijd FC Utrecht - Feyenoord is de aanslag in Utrecht van 18 maart herdacht

Grueter was als commentator aanwezig bij FC Utrecht-Feyenoord. "Die begon met een indrukwekkende herdenking voor de slachtoffers van de aanslag in de stad op 18 maart. Ik had zo veel kippenvel op mijn rug, dat ik bijna achterover viel."

Uiteindelijk won de club uit de Domstad het duel, waardoor Feyenoord weer geen punten pakte in een uitwedstrijd. En waar eerder al bekend werd dat Giovanni van Bronckhorst aan het einde van het seizoen vertrekt, liet ook technisch directeur Martin van Geel vorige week weten dat hij na dit seizoen De Kuip verlaat.

"Iedereen is bezig om Feyenoord via de voordeur te verlaten", zegt Avsaroglu. "Maar sportief gaat het eigenlijk helemaal niet zo goed. Als dit zo doorzet, vraag ik me af of Van Bronckhorst het einde van de competitie wel haalt... Al zal hij niet snel zelf opstappen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl