Aanhangers van de CHP juichen na het bekend worden van voorlopige uitslagen

Kiezers geven Erdogans AK-partij tik bij verkiezingen in Istanbul en Ankara

Nu nagenoeg alle stemmen geteld zijn bij de burgemeestersverkiezingen in Turkije, lijkt het erop dat de oppositie een tik heeft uitgedeeld aan de AK-partij van president Erdogan. De kandidaat van de oppositiepartij CHP won in de hoofdstad Ankara en volgens de Turkse kiesraad heeft de CHP-kandidaat in Istanbul een krappe voorsprong.

Volgens staatspersbureau Anadolu staat de oppositiekandidaat in de grootste stad van het land op 48,8 procent van de stemmen, en de AKP-kandidaat op 48,5 procent. CHP-kandidaat Ekrem Imamoglu heeft de overwinning al opgeëist en noemt zichzelf op Twitter burgemeester van Istanbul.

Zijn tegenstander van de AKP, oud-premier Binali Yildirim, erkent dat Imamoglu voorligt, maar volgens hem is het te vroeg om een winnaar uit te roepen. Hij zei vanmiddag dat de AKP de uitslag in Istanbul wil aanvechten en stelde een hertelling voor van de bijna 320.000 stemmen die ongeldig zijn verklaard.

Als er een hertelling komt, duurt het mogelijk nog enkele dagen voordat er een definitieve uitslag is. Dan is het belangrijk dat ook Erdogans AKP zich achter de uitkomst schaart, zegt correspondent Lucas Waagmeester. Dat geldt ook voor Ankara, waar de regeringspartij ook op onregelmatigheden wijst, die de overwinning van de CHP ongedaan kunnen maken.

De AKP leed gevoelige nederlagen in de hoofdstad en in Izmir, de derde stad van het land. Toch is de regeringspartij in het land als geheel nog altijd met afstand de grootste.

De uitslagen van de burgemeestersverkiezingen komen hard aan bij de AKP, zegt Waagmeester. "Voor het eerst in lange, lange tijd haalt de oppositie een belangrijke verkiezingsoverwinning. Dat betekent dat het mogelijk is door de almacht van de AK-partij heen te prikken. Ondanks de aandacht voor die partij in de media, die voor 90 tot 95 procent aan de kant staan van de regering."

Economie is achilleshiel

De grote vraag bij deze verkiezingen was hoe de AK-partij het zou doen in een tijd van economische crisis. In de jaren dat de partij aan de macht is, ging het economisch gezien altijd goed. Nu kampt Turkije met een recessie, groeiende werkloosheid en stijgende voedselprijzen.

"Gisteren is aangetoond dat daar de achilleshiel ligt. Als de economie hapert, is de AK-partij te verslaan", zegt Waagmeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl