Een verpleegkundige bedient één van de intelligente bedden
NOS Nieuws

Intelligente bedden moeten werk verpleegkundigen verlichten

Het Erasmus MC in Rotterdam start een groot wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van intelligente bedden. Die zogeheten smartbedden hebben allerlei extra functies om de zorg voor patiënten te verbeteren en het werk van verpleegkundigen te verlichten. Het onderzoek gaat vijftien jaar lopen.

Afgelopen week is begonnen met de successievelijke ingebruikname van 850 van de intelligente bedden in de nieuwbouw van het Erasmus MC. Elke keer als een patiënt uit het ziekenhuis ontslagen werd, is zijn of haar bed vervangen. En dat gaat zo door tot alle bedden vervangen zijn door een intelligent bed.

Verpleegkundige Carla Kastelein laat zien wat het slimme bed allemaal kan:

Dit kan een intelligent ziekenhuisbed

De smartbedden verzamelen informatie over patiënten waarmee de zorg verbeterd kan worden. De intelligente bedden zijn ontwikkeld om onder meer valpartijen en doorligwonden te voorkomen. Ze registreren het als een patiënt uit zijn of haar bed gaat. Er volgt dan een exit alarm. Maar ook als een patiënt aanstalten maakt om uit bed te gaan, wordt dat geregistreerd.

De bedden hebben een ingebouwde weegschaal. Het gewicht van patiënten gaat vanaf 2020 rechtstreeks uit het bed in hun dossier. Verder controleert het bed of de rugsteun van de patiënt goed afgesteld is. Dat is belangrijk voor iedereen die beademing nodig heeft.

Met één druk op de knop kan het bed in de uitstapstand gezet worden, zodat de patiënt makkelijker uit bed kan stappen. Die functie is vooral prettig voor veel oudere patiënten, van wie er steeds meer in het ziekenhuis te vinden zijn. Het bed kan ook in een zitstoelstand gezet worden en aangepast worden op de individuele behoeften van de patiënt.

De speciale matrassen die bij de intelligente bedden horen bevatten luchtcellen. Die kunnen heel gemakkelijk worden opgeblazen als de patiënt doorligwonden dreigt te krijgen of daarvoor een verhoogd risico heeft. Tot nu toe moet de patiënt in zo'n geval van bed wisselen.

  • NOS/Robert Bas
    De laatste intelligente bedden worden geleverd en gemonteerd
  • NOS/Robert Bas
    Een van de net gemonteerde intelligente bedden wordt het ziekenhuis in gereden
  • NOS/Robert Bas
    Patiënt op één van de intelligente bedden

Elk bed krijgt z'n eigen infuuspaal en zijn eigen papegaai, de beugel waaraan patiënten zich op kunnen trekken. De bedden zijn voorzien van kleine slimmigheidjes, zoals een lampje onder het bed, waarmee de patiënt 's nachts kan zien waar z'n pantoffels staan. Ze zijn geschikt voor patiënten van ver over de honderd kilo. Zelf wegen ze circa 150 kilo, terwijl de huidige bedden 250 kilo zwaar zijn.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Erasmus MC hoeft de bedden niet te kopen. Ze worden met de bijbehorende onderhouds- en servicediensten gratis geleverd door de fabrikant. In ruil daarvoor doet het ziekenhuis vijftien jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van de bedden. Het Erasmus MC is voor de fabrikant de Europese proeftuin voor het gebruik van het intelligente bed. In de komende vijftien jaar kunnen dan zo nodig verbeteringen aangebracht worden aan de bedden.

Patiënten en verpleegkundigen zijn betrokken geweest bij de eisen die aan de bedden gesteld moesten worden. Het personeel dat met de bedden werkt, is daarvoor getraind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl