De meeste particuliere verhuurders 'sparen voor de toekomst'
Het is de beruchte concurrent van starters op de huizenmarkt: de particuliere verhuurder. Een klein deel van de beleggers koopt vele tientallen woningen op. Maar veruit de meeste particuliere verhuurders, zo'n 80 procent, verhuren maar één woning, bijvoorbeeld als aanvulling op hun pensioen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2018.
Particuliere verhuurders zijn geen bedrijven of institutionele beleggers, maar mensen die naast hun eigen huis een ander huis verhuren. In 2018 waren dat er in Nederland zo'n 280.000.
Er zijn verschillende redenen voor mensen om particulier verhuurder te worden. "Ik ben zzp'er, en ik had geld gespaard maar dat rendeerde helemaal niet", vertelt Robert. Hij wil liever niet met achternaam genoemd worden.
Robert is anderhalf jaar geleden begonnen als particulier verhuurder in Utrecht. "Ik was toen begin veertig en moest gaan nadenken over mijn pensioen." In september 2017 kocht hij zijn eerste appartement voor de verhuur.
Een krappe anderhalf jaar later kocht hij een tweede appartement. "Het is een beetje zoals een aandelenpakket. Bij de koop moet je goed opletten, maar daarna hoef je er niet veel meer aan te doen."
'In de crisis massaal ingestapt'
Sparen voor de toekomst is volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningbouw aan de Technische Universiteit Delft, voor veel particuliere verhuurders de reden om een huis te kopen voor de verhuur.
Het gaat om mensen zoals Robert die een pensioen willen opbouwen, maar ook om mensen die een woning kopen voor hun kind of gewoon extra spaargeld willen.
"Voor de crisis waren er minder particuliere verhuurders, omdat de huizenprijzen hoog waren en het daardoor niet zoveel opleverde. Maar toen de huizenprijzen daalden zijn mensen massaal ingestapt", zegt Boelhouwer.
De kritiek op particuliere beleggers is de afgelopen jaren toegenomen. Steeds meer woningen worden verkocht aan particuliere verhuurders. "Daardoor blijft er heel weinig over voor starters", zegt Boelhouwer.
Aan de andere kant, zegt Boelhouwer, zorgt het wel voor een toename aan huurwoningen in het middensegment. "Deze particuliere verhuurders vragen meestal tussen de 800 en 1200 euro voor een woning. Dat is precies het middensegment waar nu behoefte aan is."
Klein verlies
Robert haalt op dit moment ook geen direct inkomen uit de huur van zijn appartementen. "De huur dekt de rente, de ledenbijdragen voor de Vereniging van Eigenaars, en de aflossing van de hypotheek." In maanden dat er onderhoudskosten zijn maakt hij soms zelfs een klein verlies.
"Maar dat maakt niet uit. Het hoeft nu geen bron van inkomsten te zijn, het hoeft pas over twintig jaar wat op te leveren."