NOS

Maandag beginnen de renovatiewerkzaamheden aan de Afsluitdijk, een megaproject dat vier jaar gaat duren. Bijna 90 jaar na de bouw van de dijk moet hij worden versterkt, waardoor je er de komende drie jaar niet op de fiets overheen kunt. "Dan kan ik mijn allerliefste hobby niet beoefenen."

De Afsluitdijk beschermt grote delen van Nederland sinds 1932 tegen de kracht van het water. Nu is het tijd voor een flinke renovatie. De dijk wordt twee meter hoger en krijgt nieuwe bekleding. Ook de sluizen worden versterkt, de snelweg A7 wordt veiliger gemaakt met bredere vluchtstroken én er wordt een nieuw fiets- en wandelpad aangelegd.

Sommige mensen zijn nu teleurgesteld dat ze hun 'rondje IJsselmeer' niet meer kunnen fietsen door het enorme renovatieproject van 921 miljoen euro.

Vandaag stapten er daarom meerdere groepjes op de fiets voor een afscheidsrit:

Zij fietsen nog één keer over de Afsluitdijk: 'Laatste groet aan een fietsicoon'

"Ik ga meestal om de 14 dagen naar mijn kleinkinderen en dochter in Friesland", zegt Pé Koomen vanuit zijn knalgele ligfiets. "Dat wordt nu op deze manier onmogelijk. Als ik op fiets naar ze toe wil moet ik over Lelystad, maar die route gaat pas in juli open. Op het ogenblik is dat dus gewoon lastig", zegt Koomen. "Mijn liefste hobby kan ik de komende jaren niet beoefenen. Dat is flink doorrijden op die dijk."

Mede-ligfietser Tonnie Tuinte vindt het ook vervelend dat hij de komende jaren niet over de dijk kan fietsen. "Drie jaar niet over de Afsluitdijk, en wie weet of je daarna nog fietst hè?" Beide mannen verbleven afgelopen nacht in een bed & breakfast in Den Oever. "Ik hoop dat die hele sluiting een grote 1-aprilgrap is", zegt eigenaar Tina de Jong.

Pé Koomen in zijn gele ligfiets NOS

Toch is het niet onmogelijk om de komende jaren met de fiets de dijk over te steken. Voetgangers en (brom)fietsers kunnen gebruikmaken van vervangend vervoer. De Afsluitdijkfietsbus rijdt minstens een keer per uur en is gratis. In elke bus kunnen ongeveer vijftien fietsen en 25 mensen.

Maar mensen die daar geen trek in hebben nemen het er vandaag nog even van. "Ik had de Afsluitdijk altijd al willen doen, dus dacht: dit is mijn kans", zegt een vrouw die de eerste paar kilometer erop heeft zitten en het toch vrij pittig vindt. "Ik zweet m'n eigen nu al de rambam." Maar spijt heeft ze niet. "Welnee joh, maar ik moet wel op tijd terug zijn op de parkeerplaats. Anders kan ik mijn auto niet meekrijgen." En wat ze ervan vindt dat de Afsluitdijk voorlopig dicht gaat voor fietsers? "Ach, dat doet mij niks. Ik heb er geen last van."

STER reclame