Olie-installaties in Alaska
NOS Nieuws

Rechter VS verbiedt plan Trump voor olieboringen in Alaska

Een federale rechter in Alaska heeft een streep gezet door plannen van president Trump om een groot deel van de oceaan bij Alaska open te stellen voor olieboringen en gaswinning. Trumps voorganger Obama had verboden daar te boren.

Het vonnis is niet inhoudelijk gemotiveerd; de rechter zegt dat Trump niet bevoegd is een besluit van zijn voorganger terug te draaien. Volgens de rechter kan alleen het Amerikaanse Congres de beslissing van een president om gebieden te sluiten voor energiewinning terugdraaien.

Barack Obama had verboden om te boren bij Alaska omdat hij de natuurgebieden daar wilde beschermen. Trump wilde van meet af aan af van dat verbod.

Wetlands

Door het besluit van de rechter in Alaska blijft de gehele kust van Alaska verboden gebied voor bedrijven die er naar gas en olie willen boren.

De rechter nam nog een besluit dat ingaat tegen een poging van Trump een natuurbeschermingsmaatregel van Obama te schrappen. Trump wil een weg aanleggen in de kwetsbare wetlands in Alaska's Izembek National Wildlife Refuge. Obama vond dat een weg daar te veel schade zou aanrichten aan het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl