Op de dag dat de brexit al een feit had moeten zijn, heeft het Lagerhuis met 344 tegen 286 stemmen tegen de scheidingsovereenkomst met de Europese Unie gestemd.

Dat ging zo:

Lagerhuis stemt tegen scheidingsovereenkomst

Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk nu op 12 april de EU verlaat zonder overeenkomst, maar het Britse parlement heeft eerder al tegen een no-deal-brexit gestemd. Premier May zei meteen na de stemming vanmiddag dat de gevolgen ernstig zijn en dat er geen tijd meer is om met een goed alternatief te komen. Mogelijk vraagt de Britse regering de EU opnieuw om uitstel van de brexit.

Correspondent Suse van Kleef wijst erop dat het stemmenverschil veel kleiner is dan andere keren, maar noemt het toch een grote nederlaag voor May. Die had zichzelf opgeofferd voor deze deal, door haar ontslag aan te bieden als het Lagerhuis zou instemmen. Volgens Van Kleef lijkt er voor May nu echt geen uitweg meer te zijn en lijkt ze uitgespeeld. May heeft zich altijd uitgesproken tegen een lang uitstel van de brexit en tegen een no-deal-brexit.

De duizenden pro-brexit demonstranten op straat hadden geen goed woord over voor May en haar regering:

Pro-brexit demonstranten ziedend over uitstel brexit

Reactie EU

Oppositieleider Corbyn van Labour riep opnieuw op tot vervroegde verkiezingen. Eenzelfde oproep kwam van de leider van de Schotse partij SNP. May's positie werd opnieuw ter discussie gesteld. Of ze aanblijft nu haar voorstel is weggestemd is onduidelijk. Ze had beloofd haar positie op te geven als het Lagerhuis akkoord zou gaan met haar deal.

De Europese Commissie noemde na de stemming in het Lagerhuis een no-deal-brexit op 12 april een waarschijnlijk scenario. President Tusk van de Europese Raad wil op 10 april een EU-top houden.

Als het Lagerhuis wel had ingestemd, had de EU het Verenigd Koninkrijk tot 22 mei de tijd gegeven om op een ordelijke manier uit de EU te stappen.

De stemming ging dit keer alleen over de scheiding, niet over de volledige brexit-deal waarin de toekomstige verhouding met de EU staat beschreven.

Bercow

Lagerhuisvoorzitter Bercow had geëist dat premier May met een ander voorstel zou komen dan haar brexit-deal die al twee keer met grote meerderheid is weggestemd. Door nu alleen over de scheiding te stemmen, beschouwt Bercow dat als een nieuwe motie die hij wel in stemming wilde brengen.

Oorspronkelijk zou het Verenigd Koninkrijk vandaag de Europese Unie verlaten. Duizenden Britten demonstreren bij het Lagerhuis. Ze vinden dat het allemaal te lang duurt en dragen Britse vlaggen en teksten als 'Out means out' en 'Bye, bye EU'.

Je kunt niet eindeloos op dat kleine stoeptegeltje blijven rondtollen.

Premier Rutte

Premier Rutte betreurt de uitslag van de stemming en noemt die heel teleurstellend.

"Dit betekent dat ze nu voor 12 april moeten benoemen wat ze wel willen. Het is van belang, als ze zeggen dat ze meer tijd nodig hebben, dat we weten waarvoor. Je kunt niet in dat cirkeltje blijven ronddraaien van al die rode lijnen. Van geen lidmaatschap van de EU, geen douane-unie enzovoorts. Je kunt niet eindeloos op dat kleine stoeptegeltje blijven rondtollen."

Hij hoopt dat er meer duidelijkheid is voor de top van 10 april. Verder zegt Rutte dat hij tegen iedereen die zich zorgen maakt over een no-deal-brexit wil zeggen: "Blijf je voorbereiden, want de kans is zeer reëel."

Op de vraag of Theresa May nu moet aftreden, wil Rutte niet reageren.

STER reclame