Miljoen demonstranten op de been in Algerijnse hoofdstad
In de Algerijnse hoofdstad Algiers, zijn naar schatting meer dan een miljoen mensen de straat opgegaan. Zij demonstreren tegen president Bouteflika. Het is het grootste protest in het Noord-Afrikaanse land, sinds het begin van de protesten, zes weken geleden. Ordetroepen zetten waterkanonnen en traangas in om de betogers uit het centrum weg te jagen.
De eerste weken protesteerden de Algerijnen tegen het plan van de 82-jarige Bouteflika om mee te doen aan nieuwe presidentsverkiezingen zodat hij een vijfde termijn als president kan ingaan. Sinds hij daarvan afzag, eisen ze dat hij meteen aftreedt. De president is ernstig ziek en laat zich nog nauwelijks zien.
De demonstranten willen een heel ander soort leider en een ander, democratischer regime zonder de regerende elite van de FLN. Die partij is al sinds de onafhankelijkheid van Algerije van Frankrijk in 1962 aan de macht.
Bekijk hier het protest:
Ongeschikt
De belangrijkste steunpilaar van Bouteflika, het leger, begint te schuiven. Eerder deze week sprak legerleider Salah zich uit voor afzetting van Bouteflika. Salah zei in een televisietoespraak dat de oplossing van de crisis ligt in het toepassen van artikel 102 van de grondwet. Dat bepaalt dat het constitutioneel hof kan vaststellen dat de 82-jarige president te ziek is om zijn taken uit te voeren. Daarna kan het parlement hem ongeschikt verklaren voor het ambt.
Veel betogers vrezen een machtsgreep door het leger. De militairen zijn tot nu toe in de kazernes gebleven, maar Salahs uitspraken van eerder deze week maken voor veel Algerijnen duidelijk dat het leger nog steeds een grote invloed op de politiek opeist. Er waren ook spandoeken te zien waarop Salahs vertrek werd geëist.
Een stap vooruit in de toekomst.
Anissa Yabzeg, een Nederlandse met Algerijnse roots, is speciaal voor de demonstraties afgereisd naar Algerije. "Ik moet dit gewoon meemaken. Ik wil gewoon het gevoel ervaren dat de Algerijnse bevolking ook meemaakt. Op afstand is dat natuurlijk moeilijk in te schatten. De saamhorigheid, het volk dat gewoon letterlijk de handen in elkaar slaat om te protesteren en te demonstreren tegen het gehele regeersysteem van Algerije."
De steun van het leger ziet Yazbeg als "een stap vooruit in de toekomst van Algerije. Ik merk gewoon op straat dat militairen, politieagenten, brandweermannen ook gewoon meedoen aan de protesten, maar het is nog niet genoeg."
Yazbeg wil een totaal nieuw regeringssysteem. "Dus zonder de partij van Bouteflika en de steun van het leger daarin." Ook wil ze dat de grondstoffen van Algerije beter benut worden voor de toekomst van het land en het volk.