Een emotionele Raymond van Barneveld in Ahoy ANP

Is de dartsloopbaan van Raymond van Barneveld voorbij of toch niet? Na zijn ontluisterende nederlaag in de Premier League tegen Michael van Gerwen (7-1) zei de vijfvoudig wereldkampioen per direct te stoppen met darten, maar zijn management hield even later een slag om de arm.

"De pijlen gingen alle kanten op, terwijl ik graag iets moois wilde laten zien voor dit publiek", aldus Van Barneveld. "Dit is je ergste nachtmerrie. Dan moet je eieren voor je geld kiezen, want ik heb geen zin meer in pijn en verdriet."

De 51-jarige Van Barneveld zou eigenlijk pas aan het eind van 2019 (of bij een goed resultaat op het WK begin 2020) afscheid nemen. Hij wilde nog één keer deelnemen aan het WK.

Van Barneveld stopt: 'Ik wil die pijn niet meer, dit is het einde'

Vernedering

"In mijn eigen land word ik vernederd, twee keer met 7-1. Ik heb er genoeg van, ik ben moe en op", lichtte hij zijn besluit op de persconferentie kort na de wedstrijd tegen Van Gerwen toe.

"Ik wilde hier nog een keer alles laten zien. Voor mijn fans, mijn familie en voor mezelf. En dan lukt het weer niet. Ik word er echt helemaal gek van. Ik heb er geen zin meer in", sprak een lege Van Barneveld.

Stoppen of doorgaan?

Kort na middernacht relativeerde zijn manager Jaco van Bodegom via de officiële kanalen op sociale media de woorden van Van Barneveld. "Raymond van Barneveld heeft twee loodzware dagen beleefd en in al zijn emoties zijn afscheid aangekondigd", laat Van Bodegom weten via Twitter. "Ik heb hem zojuist gesproken en we zijn het erover eens dat het beter is om een paar dagen de tijd te nemen om het te laten bezinken en na te denken over de toekomst."

Op Instagram zinspeelt de manager zelfs op een vervolg van het seizoen: "Twee dagen Ahoy mag ons einddoel het WK niet in de weg staan. Hopelijk hebben jullie begrip voor deze emotionele uitbarsting en steunen jullie als 'Barney Army' Raymond weer vanaf volgende week als hij toch doorgaat om zijn doel te behalen het WK met jullie achter zich.

De voormalig postbode wordt gezien als de man die de dartssport in Nederland op de kaart heeft gezet. Tussen 1998 en 2007 pakte hij vijf wereldtitels. De laatste jaren bleven successen echter uit. Na de Premier League in 2014 won hij geen groot toernooi meer.

Steeds vaker voelde Van Barneveld zich een verliezer. Een gevoel waar hij slecht mee om kon gaan. Daarom besloot hij in november van vorig jaar dan ook om na dit seizoen te stoppen met darts.

Hij wist dat zijn afscheidsjaar zwaar ging worden. Vanwege zijn mindere prestaties was 'Barney' flink gezakt op de wereldranglijst en was plaatsing voor de grote toernooien, waaronder het WK, geen zekerheid meer.

Hij wilde nog één jaar alles op alles zetten om afscheid te nemen op het WK. Maar na twee dramatische 7-1 nederlagen voor 'zijn publiek' in Ahoy verlost hij zichzelf uit zijn lijden.

In 2013 maakte Andere Tijden Sport een aflevering over Van Barneveld. Bekijk die hieronder.

ATS 2013: Barney, van postbode tot dartsmiljonair

STER reclame