NOS Nieuws

Gezocht: brandschone bank voor betalingsverkeer van het Rijk

De Staat gaat opnieuw op zoek naar een huisbankier voor het betalingsverkeer van het Rijk. De kans bestaat dat de huidige huisbankier ING het niet wordt, vanwege de witwasaffaire en de megaboete van 775 miljoen euro die de bank vorig jaar kreeg opgelegd.

Minister Hoekstra van Financiën heeft aangekondigd dat er een aanbesteding komt. In het nieuwe contract komen strengere voorwaarden waaraan de bank moet voldoen, en bovendien meer gronden om het contract op te zeggen, zoals schikkingen en rechterlijke veroordelingen. Dat laatste kan ook reden zijn om een bank uit te sluiten bij het aanbesteden.

Niet zomaar

Hoekstra komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Aanvankelijk wilden Kamerleden dat de contracten met ING opgezegd werden, maar dat bleek niet mogelijk. De schikking en boete waren geen juridische grond. Hoekstra beloofde wel de zaak te bekijken.

Dat resulteert nu in een nieuwe aanbesteding onder strengere voorwaarden. Er wordt onder meer verwezen naar een Europese regel die uitsluiting bij een aanbesteding mogelijk maakt als een partij een "ernstige beroepsfout" heeft gemaakt.

De aanbestedingsprocedure duurt een jaar en op 1 mei 2020 gaat de nieuwe huisbank aan de slag. Omwille van de omvang van het rijksbetalingsverkeer komt niet elke bank zomaar in aanmerking.

40 miljoen betalingen

ING is sinds 2016 huisbankier van het Rijk voor al het betalingsverkeer. Daaronder vallen alle ministeries en agentschappen, zoals het Centraal Justitieel Incasso Bureau en onderwijsstudieorganisatie DUO, samen goed voor zo'n 40 miljoen betaaltransacties per jaar.

Doorgaans wordt het huisbankierschap bij tevredenheid na vier jaar stilzwijgend één of twee keer verlengd met twee jaar, maar dat gebeurt nu dus niet.

ING heeft meerdere contracten bij het Rijk. Naast het algehele betalingsverkeer van het Rijk regelt ING ook het betalingsverkeer voor de Belastingdienst, goed voor meer dan 260 miljoen transacties. Ook creditcardbetalingen en de buitenlandse betalingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken lopen via ING. Die contracten lopen vooralsnog gewoon door: tot 2021 voor Buitenlandse Zaken en tot 2022 voor de Belastingdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl