NOS Sport

Van Galen vertrekt bij Oranje: 'Ben aan houdbaarheidsdatum gekomen'

Van Galen weg bij waterpoloërs: 'Ben aan houdbaarheidsdatum gekomen'

Robin van Galen stopt als bondscoach van de waterpoloërs en wordt de nieuwe commercieel directeur van de zwembond KNZB. Van Galen wordt opgevolgd door zijn huidige assistent, Harry van der Meer.

De trainerswissel komt ruim een jaar voor de Olympische Spelen van Tokio, na onder meer gesprekken met de spelers. "Ik merkte dat de echte chemie en passie er over en weer niet meer was", zegt Van Galen. "Ik ben aan mijn houdbaarheidsdatum gekomen, zo eerlijk moet je zijn."

Laatste impulsen

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Van der Meer pas na de Spelen van 2020 het stokje zou overnemen. Door nu al een stap opzij te doen, denkt Van Galen de kans op een olympisch ticket te vergroten.

"Ik denk dat de ploeg deze stap nodig heeft om die laatste impulsen te krijgen richting de kwalificatie voor Tokio", laat hij weten.

Robin van Galen, met aan zijn rechterzijde Harry van der Meer, spreekt de waterpolomannen toe tijdens het World League-duel met Spanje

Van Galen won in 2008 met de vrouwenploeg verrassend olympisch goud in Peking en was vanaf het voorjaar van 2013 zes jaar lang bondscoach van de mannen.

Met de mannen liep Van Galen plaatsing voor de Spelen van Rio de Janeiro 2016 net mis, doordat op het kwalificatietoernooi de beslissende strafworpenserie tegen Frankrijk werd verloren.

Via EK naar OKT

Van der Meer voegde zich in 2017 als assistent-bondscoach bij Oranje. Hij moet er nu voor gaan zorgen dat er op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het voorjaar van 2020 een ticket voor Tokio wordt veroverd.

De eerste stap naar dat doel is het EK-kwalificatietoernooi in oktober van dit jaar, waarna een goede klassering op het EK (januari 2020) een uitnodiging voor het OKT oplevert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl