Een toestel van Wow Air op luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs
NOS NieuwsAangepast

IJslandse budgetvlieger Wow Air stopt ermee, alles geannuleerd

De IJslandse budgetvliegmaatschappij Wow Air stopt per direct met vliegen. Het bedrijf had al een tijdje financiële problemen. In een verklaring zegt Wow Air dat alle vluchten zijn geannuleerd. Hoeveel reizigers daardoor gestrand of gedupeerd zijn, is nog onduidelijk.

Wow Air was niet alleen populair voor vluchten naar IJsland, maar ook voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten, met een tussenstop op Reykjavik. Het bedrijf vloog ook vanaf Schiphol. Er zou vandaag een Wow Air-toestel om 10.15 uur aankomen op Schiphol en om 11.35 uur weer naar Reykjavik vliegen. Maar ook die vluchten zijn geannuleerd. De vluchten van gisteren en de dagen daarvoor waren wel doorgegaan.

Klanten omgeboekt

Touroperator BBI Travel uit Groningen heeft nu enkele tientallen klanten in IJsland zitten die met Wow Air waren gevlogen. "We zagen dit de laatste paar dagen al aankomen, dus we hebben hen al overgeboekt naar Icelandair voor hun terugvluchten", zegt Fred Falkena van BBI Travel.

Ook de komende maanden zouden veel klanten van BBI met Wow Air naar IJsland vliegen. "We zijn nu druk bezig om hen te benaderen en hen dan om te boeken. Dat kan dan soms met een overstap op Kopenhagen of vanaf luchthaven Düsseldorf in plaats van Schiphol", aldus Falkena. "Het ziet ernaar uit dat we de meeste mensen kunnen accommoderen op andere vluchten. Er is nu natuurlijk een enorme run op Icelandair-vluchten en misschien gaan die nu ook meer vluchten aanbieden. Want IJsland blijft natuurlijk een populaire bestemming."

Op het vliegveld van Reykjavik zijn reizigers gestrand:

'Morgen weer werken, maar dat gaat denk ik niet gebeuren'

De afgelopen dagen werden al een paar toestellen van Wow Air aan de grond gehouden, omdat leasemaatschappijen ze terugwilden. Wow Air kampte met een grote schuldenlast. De afgelopen tijd werd er onderhandeld over een mogelijke overname, maar dat is dus niet gelukt. Concurrent Icelandair gaf een paar dagen geleden aan geen interesse te hebben.

Wow Air adviseert reizigers om te kijken of andere vliegmaatschappijen nog plek voor hen hebben. "Sommige maatschappijen bieden misschien vluchten aan tegen een gereduceerd tarief vanwege de situatie", aldus het bedrijf.

Geld kwijt

Mensen die al een vlucht hadden geboekt, zijn mogelijk hun geld kwijt. Als hun vlucht onderdeel was van een pakketreis van een bedrijf dat aangesloten is bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), kunnen ze hun geld wel terugkrijgen.

IJsland-specialist Askja Reizen zegt al maanden geleden gestopt te zijn met het aanbieden van reizen van Wow Air. "Het rommelt al een maand of vier bij Wow Air", aldus eigenaar Sander van Opstal. "Wij lieten daarom bijna al onze klanten vliegen met Icelandair en de laatste tijd dus allemaal." Het bedrijf heeft ook geen geplande boekingen meer via Wow Air. "Iedereen die Wow Air een beetje kent, zag dit al lang en breed aankomen."

Waarschijnlijk volgt er nu een faillissement van Wow Air, en dan kunnen consumenten misschien nog als schuldeiser hun geld terugkrijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl