Raymond van Barneveld baalt tijdens zijn partij tegen Daryl Gurney
NOS SportAangepast

Dramatische avond Van Barneveld in Ahoy: pak slaag en uitschakeling

Raymond van Barneveld heeft in de achtste speelronde van de Premier League Darts zijn voorlaatste wedstrijd voor eigen publiek verloren. In Ahoy ging hij tegen Daryl Gurney hard onderuit: 1-7. Door de nederlaag is hij uitgeschakeld.

Het publiek in Ahoy gaf Van Barneveld een geweldige opkomst, maar tijdens de wedstrijd verstilde de 'Barney Army' al snel. Het was de eerste keer dat Van Barneveld met een nederlaag van het podium stapte in Rotterdam.

Van Barneveld, die bezig is aan zijn laatste jaar als profdarter, doet met een wildcard mee aan de Premier League. Hij had moeten winnen om nog kans te maken op de volgende ronde.

Raymond van Barneveld geniet van zijn opkomst in Ahoy

Morgenavond speelt hij daardoor tegen Michael van Gerwen zijn laatste wedstrijd in de Premier League. Donderdag zou het oorspronkelijk 'judgement day' zijn: de nummer laatst (nu Van Barneveld) na speelronde acht valt af en mag vanaf speelronde negen niet meer terugkomen.

Omdat Barney de nummer acht van de ranglijst niet meer kan inhalen, is de beslissing al gevallen. De wedstrijd van donderdag tegen zijn landgenoot Van Gerwen speelt Van Barneveld voor spek en bonen.

"Ik mag het niet zeggen, dan krijg ik problemen", begon Van Barneveld geheimzinnig na afloop tegen RTL 7. Hij doelde daarmee waarschijnlijk op de wind die door Ahoy waaide. Bijna alle spelers klaagden daarover woensdagavond. De organiserende bond PDC zou niet blij zijn met het geklaag.

Barney kwam geen moment in de wedstrijd. Hij gooide een gemiddelde van 81,96, het laagste gemiddelde van Van Barneveld ooit in de Premier League. "Ik bedank iedereen voor de support. Uiteindelijk heb ik het niet waar kunnen maken."

Van Gerwen oppermachtig tegen Wright

Van Gerwen wist wel te winnen. Hij won met 7-1 van Peter Wright. De regerend wereldkampioen nam ook de koppositie weer over van Rob Cross, die tegen Mensur Suljovic verrassend onderuitging (5-7).

De reactie van darter Michael van Gerwen nadat hij de eerste set heeft gewonnen tijdens de WK-finale. Van Gerwen zou de titel uiteindelijk binnenhalen

Van Gerwen plaatste in de eerste leg direct een break en gaf Wright geen kans om in de wedstrijd te komen. Pas in de zevende leg wist Wright iets terug te doen, maar meer dan een leg gunde Van Gerwen zijn tegenstander niet.

Wright had net als veel andere spelers last van de wind op het podium, een bekend probleem in Ahoy.

Wade maakt zich druk

James Wade kreeg de hoon van het publiek over zich heen toen hij bij een 2-0 achterstand tegen Dimitri van den Bergh van het podium liep. De Engelsman maakte zich druk om de tocht op het podium en kreeg de Belg zover met hem te gaan.

Lang duurde de onderbreking niet en Van den Bergh - een van de 'contenders' die de geblesseerde Gary Anderson mag vervangen - bleef goed partij geven. Hij kreeg zelfs een kans om de partij te winnen, maar miste de dubbel, waarna Wade ervoor zorgde dat hij een punt aan de wedstrijd overhield.

Cross verspeelt 5-1 voorsprong

Cross, koploper voor deze ronde, ging verrassend onderuit tegen Suljovic: 5-7. Bij een 5-1 stand leek er geen vuiltje aan de lucht voor Cross, maar opeens liep het niet meer bij de Engelsman en kwam Suljovic terug tot 5-5.

Cross verspeelde bij die stand zes pijlen om de elfde leg te winnen en keek vervolgens verbouwereerd toe hoe de Oostenrijker achtereenvolgens 136 en 120 uitgooide voor een opmerkelijke comeback.

Stand Premier League na acht speelrondes

Naam Punten Legs +/-
Michael van Gerwen 11 16
Rob Cross (Eng) 11 13
Mensur Suljovic (Oos) 10 6
James Wade (Eng) 9 7
Daryl Gurney (Eng) 9 -2
Peter Wright (Sch) 8 -3
Gerwyn Price (Wal) 7 -3
Michael Smith (Eng) 7 0
Raymond van Barneveld 4 -17

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl