Burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek, directeur Jan-Renier Swinkels en commissaris van de koning Wim van de Donk.
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Bavaria viert 300-jarig bestaan, vanaf nu 'Koninklijk'

Bavaria mag zich vanaf vandaag een koninklijke brouwer noemen. Swinkels Family Brewers in Lieshout, het moederbedrijf van de bierbrouwerij, heeft het predicaat 'Koninklijk' gekregen.

De onderscheiding werd vandaag, een dag voor het 300-jarig bestaan van de Brabantse brouwerij, overhandigd door de commissaris van de koning. Directeur Swinkels spreekt van een bijzondere dag. "Dat kroontje dat wij krijgen, betekent wel iets voor ons. Het is een bevestiging dat we een prachtig bedrijf hebben", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Vooral voor de familie en onze medewerkers betekent het heel wat."

Om voor het predicaat 'Koninklijk' in aanmerking te komen moet een bedrijf minstens 100 jaar bestaan, een belangrijke plaats innemen in het vakgebied en van landelijke betekenis zijn.

Bedrijven en instellingen kunnen de eervolle onderscheiding zelf aanvragen, maar uiteindelijk bepaalt de koning of de titel ook echt wordt verleend.

Onberispelijk

Volgens commissaris van de koning Wim van de Donk komt het niet vaak voor dat het predicaat wordt toegekend. De bedrijfsvoering moet onberispelijk zijn en de bestuursleden moeten van onbesproken gedrag zijn.

Morgen viert het familiebedrijf haar 300-jarig bestaan. Koningin Máxima is hierbij aanwezig en krijgt tijdens haar bezoek een rondleiding door de brouwerij.

Advertentie via Ster.nl