EPA

In Mozambique zijn de eerste gevallen van cholera gemeld. Bij vijf mensen is de ziekte vastgesteld, hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De kans is groot dat veel meer mensen ziek zijn. Zo'n 2700 inwoners hebben verschijnselen van cholera, maar zij moeten nog door een arts worden onderzocht.

Hulporganisaties als het Rode Kruis waarschuwden al voor een uitbraak van de uiterst besmettelijke ziekte in Mozambique.

Geen schoon drinkwater

Het Afrikaanse land werd een kleine twee weken geleden getroffen door de orkaan Idai en sindsdien zitten veel mensen zonder schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ziekten steken dan snel de kop op. Er wordt ook gevreesd voor een uitbraak van malaria.

In Mozambique zijn zeker 446 mensen omgekomen door de orkaan. In buurlanden Zimbabwe en Malawi zijn nog eens ruim 300 doden geteld. Verwacht wordt dat het dodental oploopt.

Het Rode Kruis heeft gironummer 7244 geopend voor hulp aan de slachtoffers. Vanuit Nederland zijn onder anderen waterexperts naar Mozambique gereisd om wc's te installeren.

STER reclame