Een man kijkt naar de toespraak van premier Modi
NOS NieuwsAangepast

India haalt satelliet neer

India heeft met succes een anti-satellietraket getest. De raket vernietigde een satelliet op 300 kilometer hoogte.

Het is de eerste keer dat India met succes een anti-satellietraket heeft ingezet. Premier Modi maakte het nieuws bekend in een toespraak die live op tv en radio werd uitgezonden. Hij zegt dat India nu een "ruimtesupermacht" is geworden.

India had de proef "mission Shakti" genoemd, oftewel missie Kracht. Het land wil ermee laten zien dat het in staat is zichzelf te verdedigen. Volgens Modi is India het vierde land in de wereld dat satellieten kan neerhalen, na de Verenigde Staten, Rusland en China.

Verdediging

Modi zei in zijn toespraak dat de internationale gemeenschap zich geen zorgen hoeft te maken. De raketten zullen niet worden ingezet tegen andere landen, zei hij. "Het programma is puur bedoeld voor de verdediging van India. Wij zijn tegen het gebruik van wapens in de ruimte."

Volgens de premier heeft India zich met de proef gehouden aan alle internationale regels en verdragen.

Correspondent Aletta André zegt dat de timing van het nieuws niet toevallig is. De Indiërs gaan binnenkort naar de stembus en nationale veiligheid is een belangrijk thema tijdens deze verkiezingen.

"Vooral sinds vorige maand leeft het onderwerp. Toen liepen de spanningen met Pakistan hoog op na een aanslag in India", zegt André. "Nu komt duidelijk naar voren dat Modi zich wil neerzetten als dé beschermer van de nationale veiligheid van India."

In zijn toespraak zei Modi dat hij niet verwacht dat de spanningen in de regio verder oplopen door de test in de ruimte. Dat India een militaire grootmacht is, is volgens hem juist belangrijk voor de regionale vrede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl