Vaccin tegen mazelen
NOS NieuwsAangepast

Niet-gevaccineerde kinderen niet meer welkom in district New York

Kinderen die niet zijn ingeënt tegen mazelen zijn niet meer welkom op openbare plaatsen in het Amerikaanse Rockland County. Het district in de staat New York heeft de noodtoestand uitgeroepen, omdat er al maanden een mazelenepidemie heerst. Sinds oktober raakten zeker 153 mensen besmet.

"Een erg ongewone stap", noemt een woordvoerder van het districtsbestuur het verbod op de televisiezender CNN. Volgens hem is zo'n algemeen verbod nog nooit eerder in Amerika uitgevaardigd.

Toch is het in Rockland County nodig, is nu het oordeel. Ondanks een uitgebreide vaccinatiecampagne de afgelopen maanden is maar bijna 73 procent van de inwoners tussen 1 en 18 ingeënt, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie een vaccinatiegraad van 95 procent voorschrijft.

Orthodoxe joden

De uitbraak in Rockland County begon binnen de orthodox-joodse gemeenschap. De ziekte komt in Amerika vaker voor onder kinderen in streng religieuze gezinnen, omdat die vaak niet zijn ingeënt. Vorig jaar brak onder ultra-orthodoxe joden in New York City ook een mazelenepidemie uit.

In Rockland County krijgen gezondheidsinspecteurs veel weerstand, schrijft districtsbestuurder Ed Day in een persbericht. "Mensen gooien de telefoon erop en vragen niet teruggebeld te worden. Op huisbezoek bij besmette mensen krijgen inspecteurs te horen dat ze er niet over willen praten en dat ze niet terug moeten komen." Day noemt dat "onaanvaardbaar en onverantwoord".

Het verbod handhaven is lastig, geeft ook hij toe. Onder de noemer 'openbare plaatsen' vallen immers niet alleen overheidsgebouwen, maar ook bijvoorbeeld winkelcentra, restaurants, bushaltes en gebedsplaatsen.

"We gaan mensen niet actief opsporen en vragen of hun kinderen gevaccineerd zijn", zegt Ed Day tegen The New York Times. Wel riskeren mensen die met ongevaccineerde kinderen een openbare plaats betreden zes maanden celstraf, een boete tot 500 dollar, of beide.

Het verbod is de komende dertig dagen van kracht. "Deze uitbraak mag niet oneindig doorgaan", staat in het persbericht. "We slaan nu alarm om er zeker van te zijn dat iedereen actie onderneemt om zichzelf en zijn naasten te beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl