'Besluit hogescholen boycotten nationale studentenenquête voorbarig'
Hogescholen werken dit jaar niet meer mee aan de Nationale Studenten Enquête (NSE). De overkoepelende Vereniging Hogescholen vindt de resultaten bij voorbaat onbetrouwbaar.
Studiekeuze123, de organisatie achter de NSE, vindt de beslissing voorbarig. "Er waren technische problemen bij de uitvoering. Dat was vervelend, maar we zien mogelijkheden om die problemen op te lossen", zegt Pauline Thoolen. "We gaan het Centraal Bureau voor de Statistiek laten onderzoeken wat er aan de hand is met de data. We vinden het heel belangrijk dat de data onbetwistbaar en betrouwbaar zijn."
Studiekeuze123 stelt dat onderzoeksbureau Ipsos, die de enquête mede vormgeeft, steken heeft laten vallen. Volgens hen heeft het onderzoeksbureau "programmeerfouten gemaakt waardoor onderwijsinstellingen de respons van studenten moeilijker konden monitoren."
Dit jaar gaven tot nu toe ruim 230.000 studenten via de enquête hun mening over de opleiding die ze volgen. De resultaten worden jaarlijks gebruikt voor de Keuzegidsen voor hbo-scholen en universiteiten, en voor een onderzoek van weekblad Elsevier naar de beste onderwijsinstellingen.
Verkeerde studierichting opgegeven
Volgens de hogescholen klaagden studenten dit jaar vanaf het begin over de vragenlijst. Zo zouden namen van studierichtingen niet kloppen, waardoor studenten een verkeerde studierichting hebben opgegeven. Ook waren er volgens de scholen technische problemen met het invullen via telefoons en tablets.
De nieuwe privacywetgeving (AVG) zou volgens de studiekeuzesite voor problemen hebben gezorgd. Hogescholen mogen sinds de nieuwe regelgeving de studentengegevens niet meer vooraf invullen, waardoor de enquête anders ingericht moest worden.
'Kwaliteit mag niet ter discussie staan'
De hogescholen vinden de resultaten daardoor onbetrouwbaar en onbruikbaar. De vereniging zegt dat veel aankomende studenten de keuze voor hun nieuwe opleiding baseren op de uitslag van de enquête. Daarom mag de kwaliteit van informatie over studiekeuze "niet ter discussie staan". De hogescholen sluiten niet uit dat ze volgend jaar wel weer meedoen.
Vorig jaar dreigde onder meer de Universiteit Utrecht te stoppen met de studentenenquête. Na aanpassingen door Studiekeuze123 deed de universiteit toch weer mee.
'Mening studenten niet gehoord'
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) betreurt het besluit van de hogescholen. Het ISO benadrukt dat de NSE een belangrijke informatiebron is voor scholieren die hun studiekeuze moeten maken.
Ook zijn de uitkomsten van de enquête belangrijk voor het verbeteren van de kwaliteit van universiteiten en hogescholen, laat ISO-voorzitter Tom van den Brink weten. "Door het voortijdig uitstappen van hogescholen wordt de mening van tienduizenden studenten niet gehoord. Zorgvuldigere overdenking van dit besluit was op z'n plaats geweest."