Hollandse Hoogte / Jaco Klamer

Al ruim honderd dagen ligt een man in een ziekenhuisbed in Almelo. Hij is oud en hulpbehoevend, maar gezond genoeg om het ziekenhuis te verlaten. Toch ligt hij er nog steeds, omdat er nergens plek is om de man op te vangen.

Chirurg Tim Verhagen, die in het Twentse ziekenhuis werkt, beschreef de situatie van zijn patiënt op Twitter. Die noodkreet maakte veel los: het bericht werd honderden keren gedeeld en ontving honderden reacties, onder andere van minister Hugo de Jonge.

De patiënt, die anoniem wil blijven, werd ruim honderd dagen geleden naar het Almelose ziekenhuis gebracht. "Hij heeft een complex zorgprobleem waarvoor specialistische zorg nodig is", vertelt chirurg Verhagen in het NOS Radio 1 Journaal. "Hoewel hij het ziekenhuis mag verlaten, kan hij thuis niet de hulp krijgen die hij nodig heeft. Het transferteam van het ziekenhuis zoekt nu een plek voor hem, maar hij kan nergens terecht."

Meerdere mensen bieden aan een kaartje te sturen naar de man, of op bezoek te komen. Ook is er herkenning: zo schrijft een man ook al 13 dagen in het ziekenhuis te liggen zonder naar huis te kunnen.

Tussen wal en schip

Volgens Verhagen gebeurt het ongeveer drie of vier keer per maand dat een patiënt zorgelijk langer in het ziekenhuis blijft dan nodig. "Na een ziekenhuisbezoek kan een groot deel van de patiënten naar huis, maar sommigen moeten naar een verblijf met specialistische zorg", vertelt hij. "Vaak lukt het snel een plekje te vinden", zegt de chirurg, "maar er is ook een groep die tussen wal en schip valt."

Zo ook de man waar Verhagen over berichtte. "Hij is nog betrekkelijk vrolijk onder zijn verlengde ziekenhuisverblijf", vertelt hij. "Maar hij wil er niet blijven." Op Twitter schrijft de chirurg dat de man het liefst zou teruggaan naar zijn appartement, "maar daarvoor is zijn zorgvraag te complex."

Secretaris-generaal Erik Gerritsen van het ministerie van VWS schrijft dat dit "niet hoeft te gebeuren". Ook minister De Jonge van Volksgezondheid reageerde op het bericht van Verhagen, met het aanbod mee te kijken naar het probleem.

Geen incident

De chirurg is positief verrast door alle aandacht, maar denkt dat er verder gekeken moet worden dan dit ene geval. "Het verhaal van de oude man is natuurlijk een exces", zegt hij. "Het is niet gebruikelijk dat mensen 100 dagen in een ziekenhuis blijven liggen. Maar door het hele land kampt de zorg met onderbemanning. Dat probleem geldt niet alleen voor ons ziekenhuis, of onze regio."

Volgens Verhagen blijven mensen steeds langer met hun problemen thuis, waardoor een klein probleem snel een groot probleem wordt. "Daardoor gebeurt het steeds vaker dat er nergens plaats is voor patiënten", denkt hij. "We moeten landelijk nadenken hoe we voortaan kunnen voorkomen dat mensen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben."

Verhagen nodigt de minister uit om langs te komen in zijn ziekenhuis, om daarover na te denken. "Ik heb nog geen reactie ontvangen, want ik heb het pas gisteravond laat gestuurd, na een dag opereren. Ik verwacht dat we er vandaag verder over zullen praten."

STER reclame