1952: Coppi tijdens de etappe naar Alpe d'Huez in de Tour AFP

Als eerbetoon aan de legendarische Italiaanse wielrenner Fausto Coppi heeft zijn geboortedorp de naam veranderd. Het stadje Castellania wordt door het regiobestuur omgedoopt in Castellania Coppi.

Coppi werd honderd jaar geleden, op 15 september 1919, geboren in het Noord-Italiaanse dorpje, waar hij met zijn broer Serse ook begraven ligt.

In 2017 startte de veertiende etappe van de honderdste Giro d'Italia in Castellania. Tom Dumoulin bezocht destijds het graf van Coppi voor de start van de rit, die hij overigens zou winnen.

2017: Dumoulin bij het graf van Coppi tijdens de Ronde van Italië Getty Images

Aankomende zomer begint de eerste etappe van de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen, in Castellania. De ploegentijdrit op de eerste dag eindigt bij het graf van de broers Coppi, dat voor wielertoeristen een bedevaartsoord is geworden.

Il campionissimo

Coppi is een van de succesvolste wielrenners uit de geschiedenis. Hij won in de jaren veertig en vijftig onder meer vijf keer de Giro d'Italia, twee keer de Tour de France, Parijs-Roubaix, Milaan-Sanremo en het WK op de weg.

Ook zette hij het werelduurrecord op zijn naam. In 1949 was Coppi de eerste die in hetzelfde jaar zowel de Giro als de Tour wist te winnen.

In 1952 boekte hij zijn tweede en laatste Tourzege, mede dankzij een ritzege op Alpe d'Huez. Dat was de eerste keer dat een Touretappe een aankomst kende op de top van een berg.

1952: Coppi doet een dutje tijdens de rustdag op Alpe d'Huez, de gele trui ligt op zijn nachtkastje AFP

Fausto Coppi overleed al op veertigjarige leeftijd aan de gevolgen van malaria. Zijn vroege dood, in 1960, heeft bijgedragen aan de mythische status van de wielrenner, die liefkozend 'il campionissimo' wordt genoemd, de kampioen der kampioenen.

In 2001 maakte Jean Nelissen een reportage over de status van de legendarische Coppi.

Jean Nelissen over de status van 'campionissimo' Fausto Coppi

STER reclame