Arthur Brand met de teruggevonden Picasso
NOS NieuwsAangepast

Verloren gewaand schilderij van Picasso teruggevonden

Buste de Femme, een verloren gewaand schilderij van Pablo Picasso dat in 1999 werd gestolen, is teruggevonden in Amsterdam. Kunstdetective Arthur Brand kwam het werk op het spoor via contacten in de Nederlandse onderwereld. Dat bevestigt Brand naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant.

Het schilderij was eigendom van de Saudische zakenman Abdul Mohsen Abdulmalik al-Sheikh. Die kocht het in de jaren 80 van de Pace Gallery in New York, dat het weer had overgenomen van de erfgenamen van Picasso.

Het werk was 4 miljoen euro waard toen het twintig jaar geleden werd gestolen uit een afgesloten kamer op het jacht van de sjeik in het Franse Antibes, waar het was opgeslagen in afwachting van onderhoud van het schip. Het werd nooit meer teruggezien, hoewel er een beloning van zo'n 400.000 euro voor was uitgeloofd.

Onderpand

In 2015 hoorde kunstdetective Arthur Brand voor het eerst iets over een gestolen Picasso. "Ik ben gaan zoeken, maar kon niets vinden. Een jaar later hoorde ik iets over een Picasso die zou zijn gestolen van het cruiseschip Queen Elizabeth, maar ook dat leverde niets op."

Uiteindelijk kreeg Brand de tip om eens te gaan praten met een vastgoedman. "Ik heb gebluft, gezegd dat ik alles wist van een gestolen Picasso maar dat ik zijn kant van het verhaal wilde horen. Toen liep hij leeg. Dat hij de Picasso in bezit had gehad, gekregen als betaling en dat hij erachter was gekomen dat het schilderij was gestolen."

Verder speurwerk bracht Brand bij mensen die wisten dat de Picasso de afgelopen 20 jaar regelmatig in het criminele circuit opdook en nu in bezit was van een nette zakenman, die er niet mee naar de politie durfde. "Na overleg met de Nederlandse politie en contact met de politie in Frankrijk bleek de diefstal verjaard. Als het schilderij vrijwillig zou worden teruggegeven, zou het een civiele kwestie zijn."

Zo kon het gebeuren dat vorige week donderdag bij Arthur Brand thuis in Amsterdam werd aangebeld en hij de Picasso in handen kreeg. "Het schilderij was nog in goede staat, maar dit had geen twee jaar meer moeten duren. Als onderpand in het criminele milieu lag het in natte kelders of in kofferbakken van auto's, waardoor kleuren vervagen en het doek uit elkaar kan vallen. Maar we zijn net op tijd."

Picasso in 1971

Het teruggevonden schilderij van Picasso is in meerdere opzichten uniek, zegt Brand. "Iedereen ging ervan uit dat het vernietigd was. Dat gebeurt met 90 procent van alle gestolen kunst, omdat het niet te verkopen is. Bovendien was het één van Picasso's lievelingsschilderijen en hing het tot zijn dood bij hem in huis. Het is dan ook niet gesigneerd omdat hij het nooit heeft verkocht."

Buste de Femme werd door Picasso geschilderd in 1938, een jaar na zijn beroemdste schilderij Guernica. Het is een portret van Dora Maar, die in de jaren 30 en 40 de minnares van de schilder was.

Onbetaalbare nacht

Brand zelf had na de aflevering van het schilderij een onbetaalbare nacht. "Ik heb de Picasso aan de muur gehangen en er ontzettend van genoten. Volgens mij zou Picasso dat ook wel leuk hebben gevonden, dat het schilderij een nachtje onverzekerd aan mijn muur hing. Daarmee was mijn huis voor even het meest waardevolle van heel Amsterdam."

De volgende dag is het schilderij opgehaald door de verzekeringsmaatschappij en voorgelegd aan een Amerikaanse expert. Die oordeelde dat het werk echt is.

Nu kan het werk weer terug naar de sjeik, als hij de verzekeringspremie van 4 miljoen euro terugbetaalt. "Ik denk wel dat hij dat doet", zegt Brand, "want het schilderij is inmiddels 25 miljoen euro waard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl