Kylian Mbappé knuffelt de maker van de 1-0 Samuel Umtiti Pro Shots

Mbappé helpt jarige Fransen aan zege, ook Engeland wint ruim

time icon

Hoe hoog rijst de ster van Kylian Mbappé? De jonge Fransman blijft records breken, zowel bij zijn club als bij de nationale ploeg. Zo ook in het EK-kwalificatietreffen met IJsland, dat Frankrijk met 4-0 won.

Mbappé droeg tegen de IJslanders voor de dertigste keer het 'bleu' van de nationale ploeg en is daarmee met afstand de jongste Fransman die dat aantal haalt. Tot maandag was het record in handen van Karim Benzema, die de mijlpaal bereikte op een leeftijd van 22 jaar en 9 maanden. Mbappé is 20 jaar en 3 maanden.

Goal en twee assists

Mbappé, ook de jongste Fransman die scoorde op een wereldkampioenschap en afgelopen zomer nog trefzeker in de WK-finale, had in zijn dertigste interland een wezenlijk aandeel in de zege met een goal en twee assists.

Tekst gaat verder onder de tabel.

Uitslagen en stand in groep H

Frankrijk-IJsland 4-0
Turkije-Moldavië 4-0
Andorra-Albanië 0-3
Land Duels-punten Doelsaldo
1. Frankrijk 2-6 8-1 (+7)
2. Turkije 2-6 6-0 (+6)
3. Albanië 2-3 3-2 (+1)
4. IJsland 2-3 2-4 (-2)
5. Andorra 2-0 0-5 (-5)
6. Moldavië 2-0 1-8 (-7)

Het supertalent legde de bal na twaalf minuten op het hoofd van Samuel Umtiti voor de 1-0 en maakte twaalf minuten voor tijd zelf de 3-0. Tussendoor had ook Olivier Giroud gescoord voor de Fransen. Antoine Griezmann bepaalde na een hakje van Mbappé de eindstand op 4-0.

De Franse nationale ploeg gaf zichzelf met de ruime zege op IJsland het gewenste verjaardagscadeau. 'Les Bleus' bestaan honderd jaar, een mijlpaal die gevierd werd met retro-shirts.

Engeland overtuigt

Ook Engeland won met overtuigende cijfers: gastheer Montenegro werd met 5-1 geklopt. De Montenegrijnen scoorden via Marko Vesovic nog wel als eerste, maar nog voor rust zorgden Michael Keane en Ross Barkley voor een Engelse voorsprong.

Ross Barkley schiet Engeland op voorsprong in Montenegro Pro Shots

In de tweede helft liep Engeland vervolgens uit naar een ruime overwinning via wederom Barkley, Harry Kane en Raheem Sterling.

Na afloop van het duel ging het ook over de racistische bejegening van enkele Engelse spelers door een deel van de toeschouwers in Montenegro. "Het is onacceptabel", verklaarde de Engelse bondscoach Gareth Southgate die zelf had gehoord hoe Danny Rose werd uitgejouwd.

Ook Sterling en Callum Hudson-Odoi kregen te maken met spreekkoren en apengeluiden vanaf de tribunes. Sterling verklaarde na afloop dat het een schande was dat racisme niet harder wordt gestraft. Hij verklaarde dat fans die zich niet kunnen gedragen een stadionverbod moeten krijgen.

Volgens bondscoach Southgate zal de Engelse bond een officiële klacht indienen bij de UEFA.

Uitslagen en stand in groep A

Montenegro-Engeland 1-5
Kosovo-Bulgarije 1-1
Land Duels-Punten Doelsaldo
1. Engeland 2-6 10-1 (+9)
2. Bulgarije 2-2 2-2 (+0)
3. Kosovo 1-1 1-1 (+0)
4. Montenegro 2-1 2-6 (-4)
5. Tsjechië 1-0 0-5 (-5)

STER Reclame