Los Angeles, Melbourne en New York; deze steden mochten de WK baanwielrennen al eens organiseren. Sinds dit jaar kan Apeldoorn aan dit illustere rijtje worden toegevoegd. Daar werd 23 maart het startschot gegeven voor de WK wielrennen op de baan.

Het is voor het eerst dat de WK baanwielrennen in Nederland wordt gehouden. Burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn is daar reuzetrots op en vertelde in het NOS Radio 1 Journaal hoe Apeldoorn de WK binnenhaalde.

"Apeldoorn is natuurlijk geen miljoenenstad zoals Los Angeles en New York. Maar wij hebben wel een prachtig overdekt wieler- en atletiekstadion en dat is uniek in Nederland. Die goeie faciliteiten hebben ervoor gezorgd dat wij de WK hebben binnengehaald."

Lobbyen

Daar moest de gemeente wel moeite voor doen. "We moesten bij de Wielerunie lobbyen. Dat betekent jaren van te voren naar plaatsen waar de WK wordt gehouden en daar spreken met het bestuur van de Internationale Wielerunie (UCI) en steeds je plannen presenteren", aldus De Graaf. Uiteindelijk is het volgens de burgemeester een kwestie van gunnen geweest.

De gemeente Apeldoorn draagt 250.000 euro bij aan de kosten voor het evenement. De Graaf vindt dat een goede investering. "Het levert een evenement op waar het Omnisportstadion voor gebouwd is. Voor Apeldoornse ondernemers is het ook interessant, want de hotels zitten vol, de hele stad is vol en mensen geven meer uit."

Baanwielrennen

Het baanwielrennen is nog niet heel erg populair in Nederland, maar daar komt volgens de Graaf wel verandering in. "Als je geen goede accomodatie hebt, is het logisch dat er niet zoveel belangstelling is. Maar nu komen er steeds meer jongeren trainen, juist omdat die baan er is."

Het Sportcentrum Omnisport is in 2008 geopend en heeft 6000 zitplaatsen. Volgens de gemeente is al bijna driekwart van de kaarten voor het wielerevenement verkocht.

23 t/m 27 maart

De WK baanwielrennen hebben van 23 tot en met 27 maart plaats in het Gelderse Apeldoorn.

De finales zijn LIVE te zien via NOS.nl

STER reclame