Rodrigo Moreno (l) en Jordi Alba (r)

Spanje nipt langs Noorwegen; Malta dankt zoon beruchte Bonello

Spanje is met een krappe zege op Noorwegen begonnen aan de EK-kwalificatie: 2-1. De score had in Valencia veel hoger kunnen uitvallen, maar de Spanjaarden lieten veel kansen liggen. Ook in groep F verraste Malta dankzij de zoon van een oude bekende van Oranje.

In het Mestalla-stadion opende Valencia-aanvaller Rodrigo in de 16de minuut de score. Hij tikte een voorzet van Jordi Alba tegen de touwen. Daarna liet vooral spits Álvaro Morata veel mogelijkheden onbenut en bleef het tot de 65ste minuut 1-0.

Door een overtreding van Iñigo Martínez op de ingevallen AZ-aanvaller Bjørn Johnsen kreeg Noorwegen in de 65ste minuut een strafschop. Joshua King schoot de penalty binnen en kon Noorwegen, met Martin Ødegaard toen al vervangen, denken aan een stunt.

Álvaro Morata mist een Spaanse kans

Zes minuten later kwam Spanje weer op voorsprong. De Noorse doelman Rune Almenning Jarstein bracht de doorgebroken Morata opzichtig tegen de grond en het thuisland mocht ook een strafschop nemen. Sergio Ramos scoorde met een harde panenka.

Malta wint weer eens dankzij een Bonello

Zeg John Bonello en de nekharen van menig Nederlands voetballiefhebber gaan recht overeind staan. John Bonello was de doelman van Malta bij de beruchte 12-1 nederlaag van Malta tegen Spanje, die Oranje een plek op het EK kostte.

Spanje - Malta 12-1: omkoping, doping of pure pech?

De zoon van die John Bonello, Henry Bonello, ook doelman, speelde zaterdag een hoofdrol bij Malta tegen de Faeröer in de EK-kwalificatie. Nadat Kyrian Nwoko Malta op voorsprong had gezet in Ta' Qali kregen de bezoekers een strafschop vanwege hands van Andrei Agius.

De 30-jarige Bonello werkte de strafschop van Brandur Hendriksson echter uit de hoek. Met tien man, Agius had ook rood gekregen, moest Malta de voorsprong verdedigen en dat lukte mede dankzij het keeperswerk van Bonello, doelman van het Maltese Valletta.

Henry Bonello viert feest met teamgenoten van Malta
    Henry Bonello

Steve Borg maakte er vanaf de strafschopstip ook nog 2-0 van voor Malta en de aansluitingstreffer van Jákup Ludvig Thomsen in de 98ste minuut kwam te laat: 2-1. Het was voor Malta pas de zesde zege in 205 EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en de eerste zege sinds juni 2013.

Dinsdag: Malta-Spanje

In dezelfde groep won Zweden met 2-1 van Roemenië. Robin Quaison en Viktor Claesson zetten Zweden bij rust al op 2-0 en verder dan de 2-1 van Claudiu Keserü kwamen de Roemenen in de tweede helft niet.

Malta, Spanje en Zweden delen met ieder een 2-1 zege de koppositie in EK-kwalificatiegroep F. Over drie dagen is het Malta-Spanje in Ta' Qali en Noorwegen-Zweden in Oslo.

Mocht Spanje tegen het einde van de kwalificatie nog goals nodig hebben. Op 15 november van dit jaar is het Spanje-Malta in de voorlaatste speelronde. Niet in Sevilla zoals in 1983, maar in Cádiz.